Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

03

Απριλίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης για εξοπλιστικά: «Η άμυνα δεν είναι δαπάνη, είναι εθνική επένδυση»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για εξοπλιστικά: «Η άμυνα δεν είναι δαπάνη, είναι εθνική επένδυση»

Μητσοτάκης για εξοπλιστικά: Το νέο εξοπλιστικό δόγμα, η τόνωση της εγχώριας βιομηχανίας και οι βολές της αντιπολίτευσης

Το συνολικό σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας παρουσίασε ενώπιον της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως η επένδυση στην άμυνα αποτελεί, στην ουσία, επένδυση στην εθνική ασφάλεια και ανεξαρτησία. Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αξιοποίησης και ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής παραγωγής, είτε μέσω προβλέψεων στις διεθνείς συμβάσεις για εξοπλισμούς, είτε μέσω της ανάδειξης νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της άμυνας. «Δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία χωρίς ασφάλεια», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για έναν συνολικό σχεδιασμό που συνιστά τον μεγαλύτερο μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

«Η άμυνα δεν είναι δαπάνη, είναι εθνική επένδυση»

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η συζήτηση για την άμυνα δεν περιορίζεται σε αριθμούς και κονδύλια, αλλά αφορά τη βούληση της χώρας να διατηρεί τη σταθερότητα και την κυριαρχία της. Η ισχυρή οικονομία, όπως τόνισε, λειτουργεί ως «όπλο» για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

Αναφερόμενος στις παγκόσμιες εξελίξεις, σημείωσε ότι η τεχνολογία πλέον αξιοποιείται για την υπονόμευση της εσωτερικής σταθερότητας κρατών, ενώ οι στρατηγικές προσεγγίσεις των ΗΠΑ διαφοροποιούνται από εκείνες του ΝΑΤΟ. «Από την Αργεντινή έως τον Ινδικό Ωκεανό, οι γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις συμφωνίες με τις ΗΠΑ, ωστόσο υπογράμμισε ότι αποτελεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εργάζεται ενεργά για την προώθηση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας.

Στρατηγική αυτονομία και επενδύσεις με προστιθέμενη αξία

Μιλώντας για τον ρόλο της Ελλάδας στο νέο γεωστρατηγικό τοπίο, επεσήμανε πως οι σταθερές επενδύσεις στον αμυντικό τομέα ενισχύουν τη θέση της χώρας στην Ευρώπη. «Πάντα δαπανούσαμε άνω του 2% του ΑΕΠ στην άμυνα. Αυτό μας κατατάσσει στους κύριους παίκτες του ευρωπαϊκού χώρου», σημείωσε. Τόνισε, επίσης, τη σημασία της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε., προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει συνεισφέρει με πάγιες θέσεις που πλέον γίνονται αποδεκτές, παρότι στο παρελθόν θεωρούνταν ανέφικτες.

Προτάσεις για κοινή ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ευρωπαϊκό ταμείο SAFE, διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται για ταμείο επιδοτήσεων, αλλά για ένα εργαλείο που δίνει δυνατότητα ταχύτερης αντίδρασης και ενίσχυσης της άμυνας. Πρότεινε, μάλιστα, την ανάγκη για δημιουργία ενός νέου ταμείου με ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία, το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει κοινή αντιπυραυλική ασπίδα. Επανέλαβε πως οι ελληνικές επιλογές στην άμυνα είναι καθαρά αποτρεπτικές και όχι επιθετικές, και πως η σταθερότητα πρέπει να διατηρηθεί ως θεμέλιο της εθνικής άμυνας.

Αναβάθμιση αποδοχών στις Ένοπλες Δυνάμεις

Μεταξύ των άμεσων παρεμβάσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε αυξήσεις στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, με στόχο την προσέλκυση νέου ανθρώπινου δυναμικού. Οι αυξήσεις, όπως εξήγησε, θα υλοποιηθούν σε τρεις φάσεις και αφορούν τόσο τα στελέχη του στρατεύματος όσο και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Κριτική στην αντιπολίτευση

Ασκώντας κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το πρόγραμμα REARM Europe ψηφίστηκε μόνο από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ενώ απορρίφθηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας δήλωσαν απλώς «παρών». Παράλληλα, επεσήμανε ότι στο παρελθόν απουσίαζαν συμβάσεις υποστήριξης των οπλικών συστημάτων, κάτι που η σημερινή κυβέρνηση έχει αρχίσει να διορθώνει. Τόνισε, ωστόσο, ότι η πολιτική συναίνεση παραμένει ζητούμενο, ειδικά σε ζητήματα εθνικής σημασίας.

Ανδρουλάκης: Η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει πρωτοβουλίες στον τομέα της άμυνας, ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ, και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι απλώς αγοραστής εξοπλισμών, αλλά να στηρίξει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Κατηγόρησε τις ισχυρές χώρες της Ε.Ε. ότι «ράβουν στα μέτρα τους» τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και δήλωσε αντίθετος στη χρήση των ταμείων συνοχής για αμυντικούς σκοπούς. Χαρακτήρισε ανεπαρκές το πρόγραμμα ReArm Europe και ζήτησε ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας μέσω επιδοτούμενων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

ΣΥΡΙΖΑ: Η άμυνα δεν μπορεί να εργαλειοποιείται

Σε πιο αιχμηρό τόνο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, επέκρινε την κυβέρνηση για «εργαλειοποίηση της άμυνας», κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να δημιουργήσει τεχνητή ανασφάλεια. Τόνισε πως η αποτελεσματική άμυνα απαιτεί ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, ισχυρή οικονομία και κοινωνική συνοχή – τομείς στους οποίους, όπως είπε, η κυβέρνηση υποχωρεί. Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση αδράνεια και αναποτελεσματικότητα, σημειώνοντας ότι «είστε έξι χρόνια στην εξουσία και τώρα παρουσιάζετε ως καινούργιες ιδέες αυτά που δεν κάνατε ποτέ».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις