Στο φως επανέρχεται η συζήτηση για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς που ακολούθησε τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, με αφορμή την έκθεση του πραγματογνώμονα Ανάστασιου Δέδε και τις δηλώσεις του προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρη Βερβεσού. Μιλώντας στην εκπομπή «Evening Report» με τον Μάνο Νιφλή, ο κ. Βερβεσός τόνισε πως όλα τα πορίσματα εκείνης της περιόδου – τέλη 2023 με αρχές 2024 – στηρίζονταν στα στοιχεία του Γενικού Χημείου του Κράτους, τα οποία έδειχναν ως αιτία της ανάφλεξης τα σιλικονούχα έλαια των μετασχηματιστών της επιβατικής αμαξοστοιχίας. «Με βάση αυτά τα δεδομένα, όλοι – και ο πρωθυπουργός τότε – είχαν βασίσει το μοντέλο ερμηνείας της πυρκαγιάς στα έλαια σιλικόνης. Η θεωρία αυτή ανετράπη αργότερα, όταν προέκυψαν νέα στοιχεία από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ και το Πανεπιστήμιο της Γάνδης», υπογράμμισε ο κ. Βερβεσός.
Τραγωδία στα Τέμπη: Έκθεση τεχνικού συμβούλου οικογένειας θύματος καταρρίπτει όλες τις θεωρίες συνωμοσίας
Απορρίφθηκε η μήνυση συγγενών θυμάτων των Τεμπών σε βάρος του εφέτη ανακριτή Λάρισας Σωτήρη Μπακαΐμη
Για την απόκρυψη της έκθεσης: «Η προδικασία είναι μυστική»
Απαντώντας σε κατηγορίες για απόκρυψη της έκθεσης Δέδε, ο πρόεδρος των Δικηγορικών Συλλόγων ήταν ξεκάθαρος: «Η προδικασία είναι μυστική. Δεν μπορώ να δημοσιοποιώ στοιχεία της δικογραφίας. Ο τεχνικός μας σύμβουλος στηρίχθηκε στο πόρισμα του Γενικού Χημείου, της Πυροσβεστικής και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Δεν είχαμε τότε άλλο στοιχείο». Παράλληλα, σημείωσε πως ποτέ ο ίδιος δεν έκανε λόγο για «παράνομο φορτίο», αλλά εστίασε στην πυρόσφαιρα και στα ερωτήματα για την αιτία δημιουργίας της: «Από τα έλαια σιλικόνης ή από κάτι άλλο; Αυτό μένει να αποδειχθεί».
Η έκθεση Δέδε: Η ανάφλεξη από τους μετασχηματιστές της επιβατικής αμαξοστοιχίας
Η έκθεση του μηχανολόγου Ανάστασιου Δέδε, ο οποίος ορίστηκε από την οικογένεια της 19χρονης Αναστασίας Παπαγγελή, αποδίδει την έκρηξη και την πυρόσφαιρα στην ανάφλεξη των ελαίων ψύξης των μετασχηματιστών της επιβατικής αμαξοστοιχίας.
Σύμφωνα με την ανάλυση του:
-
Κατά τη στιγμή της σύγκρουσης, οι δύο αμαξοστοιχίες είχαν τροχοπεδήσει, δημιουργώντας σπινθήρες στις σιδηροτροχιές.
-
Η σύγκρουση προκάλεσε διάρρηξη των δοχείων που περιείχαν συνολικά 7.200 κιλά σιλικονούχου ελαίου.
-
Το εκνεφωμένο έλαιο αναμίχθηκε με το οξυγόνο και πυροδοτήθηκε σε δύο εστίες: Στις σιδηροτροχιές από τους σπινθήρες, στον αέρα πάνω από τα βαγόνια από ηλεκτρικό τόξο (arc flash), λόγω της αποκοπής του αγωγού του παντογράφου. Το αποτέλεσμα ήταν η έντονη και διαρκής πυρόσφαιρα, η οποία περιορίστηκε μόνο όταν εξαντλήθηκαν τα καύσιμα αέρια της καύσης.
Ο ίδιος ο κ. Δέδες είχε δηλώσει ότι βασίστηκε στην έκθεση του Γενικού Χημείου του Κράτους, καθώς – όπως επεσήμανε – οι αρμόδιοι για ζητήματα ανάφλεξης και καύσης είναι χημικοί και χημικοί μηχανικοί. «Το ΓΧΚ είχε εντοπίσει σιλικονούχα έλαια, τα οποία όταν εκτεθούν σε σπινθήρα παράγουν εκρηκτικά αέρια όπως αιθάνιο, μεθάνιο και βουτάνιο», είχε αναφέρει. Ο κ. Βερβεσός επέμεινε ότι η ουσία της κριτικής του αφορά την προστασία του τόπου του εγκλήματος και την αξιοπιστία των ευρημάτων: «Αν υλικά μεταφέρθηκαν αλλού, αν δεν βρέθηκαν ίχνη χημικών όπως το ξυλόλιο ή το λουόλιο – αν υπήρχαν – εκεί είναι η συγκάλυψη. Όχι στο τι υποθέτουμε». Κατέληξε λέγοντας πως μέχρι την εμφάνιση νέων επιστημονικών πορισμάτων, δεν υπήρχε άλλη βάση ερμηνείας πέραν των σιλικονούχων ελαίων.