Φλωρίδης για ομόφυλα ζευγάρια: «Δεν είναι όλα επιθυμίες – Είναι άλλο τα δικαιώματα»
Την αυστηρή θέση της κυβέρνησης σχετικά με την απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας από ομόφυλα ζευγάρια ανδρών επανέλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από τη σχετική ρύθμιση του νέου νομοσχεδίου. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός ανέφερε πως η ανάγκη για νομοθετική παρέμβαση προέκυψε λόγω αντιφατικών δικαστικών αποφάσεων που είχαν οδηγήσει σε διαφορετικές ερμηνείες του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. «Κατά τη σαφή θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού , τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών δεν είχαν δικαίωμα να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας. Ωστόσο, υπήρχαν δικαστικές αποφάσεις που επέτρεπαν αυτό το ενδεχόμενο, γεγονός που δημιουργούσε νομική ασάφεια και πιθανές τραγικές συνέπειες», ανέφερε ο κ. Φλωρίδης.Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως το νέο νομοσχέδιο έρχεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αποκλείοντας ρητά τη δυνατότητα απόκτησης παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας για τους άνδρες – είτε πρόκειται για ομόφυλα ζευγάρια, είτε για μοναχικά άτομα. «Έχουμε μπερδέψει τις επιθυμίες με τα δικαιώματα. Η κοινωνία δεν συγκροτείται στη βάση των επιθυμιών μεμονωμένων ατόμων αλλά στη βάση θεσμών όπως η οικογένεια, η οποία υπάρχει πρωτίστως για την προστασία και τη διαιώνιση του ανθρώπινου είδους», δήλωσε.
«Κατά φύσιν διαδικασία» μόνο για γυναίκες σε ομόφυλα ζευγάρια
Ο κ. Φλωρίδης εξήγησε πως στα ομόφυλα ζευγάρια γυναικών, η παρένθετη μητρότητα εξακολουθεί να είναι νομικά επιτρεπτή, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επειδή –όπως είπε– η γυναίκα έχει φυσική ικανότητα τεκνοποίησης. «Αν μια γυναίκα έχει ιατρικά τεκμηριωμένο πρόβλημα και δεν μπορεί να κυοφορήσει, τότε η παρένθετη μητρότητα είναι θεμιτή. Ο άνδρας, όμως, από τη φύση του δεν μπορεί να κυοφορήσει», επισήμανε. Ένας από τους βασικούς στόχους της ρύθμισης, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η προστασία των γυναικών από φαινόμενα εκμετάλλευσης, καθώς –όπως είπε– υπήρχαν ενδείξεις ότι η χώρα κινδύνευε να καταστεί προορισμός εισαγωγής γυναικών από το εξωτερικό για εμπορική παρένθετη μητρότητα. «Θέλουμε να αποτρέψουμε την Ελλάδα από το να εξελιχθεί σε χώρα εκμετάλλευσης γυναικών με πρόσχημα την τεκνοποίηση. Έχουμε χρέος να προστατεύσουμε την αξιοπρέπεια και το σώμα της γυναίκας», σημείωσε.
Αναφορικά με περιπτώσεις όπου ομόφυλα ζευγάρια ανδρών ή μοναχικά άτομα καταφεύγουν στο εξωτερικό για τη διαδικασία, ο υπουργός υπογράμμισε ότι το ελληνικό δίκαιο δεν αναγνωρίζει τέτοιες πράξεις εφόσον αντιβαίνουν στην εγχώρια νομοθεσία. «Αν η πράξη έχει νόμιμη αναγνώριση στο εξωτερικό και εφόσον δεν παραβιάζει τις βασικές αρχές του ελληνικού δικαίου, μπορεί να γίνει δεκτή. Όμως το ελληνικό δίκαιο δεν αναγνωρίζει κάτι που το ίδιο απαγορεύει», διευκρίνισε. Ολοκληρώνοντας, ο κ. Φλωρίδης τόνισε πως το ερώτημα στο οποίο απαντά η ρύθμιση δεν είναι νομικό, αλλά υπαρξιακό: «Η κοινωνία συγκροτήθηκε με βάση τη φυσική διαδικασία της αναπαραγωγής. Το ερώτημα είναι εάν, στο όνομα της επιθυμίας, μπορούμε να παραβιάζουμε τη φύση και τις αρχές πάνω στις οποίες βασίστηκαν οι ανθρώπινες κοινωνίες και η έννοια της οικογένειας», κατέληξε.
