ΚΟ ΝΔ: Υπαινιγμοί Βόζεμπεργκ γιατί δεν βγήκαν οι υπουργοί για τα Τέμπη
Με αιχμηρές παρεμβάσεις, αναφορές σε «εμίρηδες» και «κακομοίρηδες» και έναν υπόγειο προβληματισμό για τη λειτουργία του επιτελικού κράτους, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Η συζήτηση, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, είχε έντονο χαρακτήρα εσωστρέφειας αλλά και σαφή διάθεση στήριξης του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει της εκλογικής πορείας.
Την αρχή έκαναν οι Θόδωρος Σκυλακάκης και Χάρης Θεοχάρης, που επικεντρώθηκαν στο κυβερνητικό έργο. Ωστόσο, το κλίμα άλλαξε όταν τοποθετήθηκε η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία –σύμφωνα με πληροφορίες– άφησε σαφείς αιχμές για την απουσία υπουργών από τον δημόσιο διάλογο γύρω από την υπόθεση των Τεμπών. Ακολούθησε ο βουλευτής Β’ Πειραιά Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική τόσο σε κυβερνητικές επιλογές όσο και σε εσωκομματικές ισορροπίες.
Επικαλούμενος τη στρατηγική και την προσωπικότητα του πρωθυπουργού, σημείωσε: «Είμαστε εδώ λόγω του Πρωθυπουργού και της στρατηγικής του. Η ενότητα είναι η μαγική λέξη, αλλά πρέπει να είναι πραγματική – από όλους προς όλους». Περιγράφοντας την απογοήτευση που ένιωσε ο ίδιος και άλλοι βουλευτές κατά τη διάρκεια της Εξεταστικής Επιτροπής, τόνισε πως έδωσαν μόνοι τους τη μάχη, χωρίς στήριξη από το επιτελικό κράτος.
Αναφερόμενος σε λάθη της κυβέρνησης, δεν παρέλειψε να θίξει κρίσιμες υποθέσεις: «Γιατί χάσαμε τόσο πολιτικό κεφάλαιο με τα ομόφυλα ζευγάρια; Γιατί δεν λειτούργησε το επιτελικό κράτος στα Τέμπη; Υπήρχαν λάθη, σοβαρά λάθη που μας στοίχισαν», δήλωσε χαρακτηριστικά. Με σκηνοθετική χροιά και κινηματογραφικές αναφορές, περιέγραψε δύο κόσμους μέσα στη ΝΔ: τους «Illuminati» και τους «αναλώσιμους» – «οι πρώτοι απολαμβάνουν την εξουσία, οι δεύτεροι είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, σαν τους πρώτους της απόβασης στον “Στρατιώτη Ράιαν”».
Υψηλάντης: «Σύστημα εμίρηδων και κακομοίρηδων»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Υψηλάντης, ο οποίος με πικρία ανέφερε: «Από το 2012 περιμένω κυβερνητική αποδοχή και ακόμα δεν την έχω δει. Ζούμε σε ένα σύστημα εμίρηδων – όπως είπε και ο Μαρκόπουλος – και πολλών κακομοίρηδων που τραβούν το κουπί». Ο Θάνος Πλεύρης επιχείρησε να ισορροπήσει το κλίμα, υπογραμμίζοντας: «Ας μην αυτομαστιγωνόμαστε. Η πολιτική δίνεται και στα εύκολα και στα δύσκολα». Ο Νικήτας Κακλαμάνης έκλεισε τη συνεδρίαση με έντονη επισήμανση προς την ηγεσία, ζητώντας να λαμβάνονται υπόψη τα αιτήματα των βουλευτών: «Έχω δεχθεί 37 βουλευτές στο γραφείο μου. Ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να λέει “παρακαλώ” στους υπουργούς, αλλά “εντέλλεσθε”. Οι βουλευτές δεν είναι διακοσμητικοί».
Ο Δημήτρης Καιρίδης πρότεινε την καθιέρωση της αναγραφής του αριθμού σταυρών προτίμησης και στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών – μέτρο που ήδη εφαρμόστηκε στις ευρωεκλογές του 2024 κατόπιν δικής του πρότασης. Τόνισε πως με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας και δίνεται ώθηση στη συμμετοχή των νέων στην πολιτική. Η πρόταση χειροκροτήθηκε θερμά από τους βουλευτές. Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Φάνης Παππάς προειδοποίησε ότι «χάνονται εκλογές σε περιοχές που δεν το περιμέναμε – σε δήμους, επιμελητήρια και οργανώσεις». Ζήτησε ενότητα και στρατηγικό συντονισμό.
Η Μαριλένα Σούκουλη-Βιλιάλη, βουλευτής Κορινθίας, μετέφερε την ανησυχία των πολιτών για την ακρίβεια, την οικονομία και τη Δικαιοσύνη, ενώ έθεσε υπό αμφισβήτηση την προοπτική της αυτοδυναμίας: «Η αλλαγή εκλογικού νόμου δεν είναι παραδοχή ήττας, αλλά επιλογή νίκης για τη χώρα. Η ΝΔ πρέπει να είναι η επιλογή της Ελλάδας και το 2027».
