Δασμοί Τραμπ: «Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ιστορικό», έγραψε στην ανάρτησή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Με μία ανάρτηση-μανιφέστο στην πλατφόρμα του Truth Social, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε έκκληση στους Αμερικανούς πολίτες να επιδείξουν υπομονή και αντοχή, καθώς τίθενται σε ισχύ οι νέοι καθολικοί τελωνειακοί δασμοί ύψους 10% σχεδόν σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα, πέραν των ήδη υφιστάμενων επιβαρύνσεων. Πρόκειται για μια απόφαση με τεράστιο αντίκτυπο στο παγκόσμιο εμπόριο, που έχει ήδη προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στις διεθνείς αγορές και ισχυρούς κραδασμούς στην αμερικανική οικονομία. «Κρατάτε γερά, δεν θα είναι εύκολο», έγραψε ο Τραμπ με κεφαλαία γράμματα, επιμένοντας ωστόσο πως πρόκειται για μια «οικονομική επανάσταση» και διαβεβαιώνοντας τους πολίτες ότι «το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ιστορικό».
Η απόφαση για την επιβολή του νέου κατώτατου ορίου δασμών εντάσσεται στη στρατηγική οικονομικού εθνικισμού που έχει υιοθετήσει ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του, με στόχο την ενίσχυση της εσωτερικής παραγωγής και τη μείωση των ελλειμμάτων στο εμπορικό ισοζύγιο. Ωστόσο, οι συνέπειες είναι ήδη ορατές: μόνο τις τελευταίες δύο ημέρες, η Γουόλ Στριτ έχει καταγράψει απώλειες άνω των 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία του Dow Jones Market Data.
Προειδοποίηση από τη Fed για ύφεση και πληθωρισμό
Στο ίδιο πνεύμα ανησυχίας κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος περιέγραψε με μελανά χρώματα τις προοπτικές της οικονομίας, κάνοντας λόγο για αυξημένες πιέσεις στον πληθωρισμό, επιβράδυνση της ανάπτυξης και πιθανή άνοδο της ανεργίας. Παρά τη δέσμη εξαιρέσεων που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση – όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, οι ημιαγωγοί, η ξυλεία για κατασκευές και σπάνια ορυκτά που δεν παράγονται στις ΗΠΑ – το εύρος των νέων μέτρων είναι τεράστιο. Οι νέοι δασμοί επηρεάζουν περίπου 80 χώρες, περιλαμβανομένων των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βαριά η «τιμωρία» για τους μεγάλους εξαγωγείς
Ο Τραμπ κλιμακώνει την πολιτική της εμπορικής αναμέτρησης, επιβάλλοντας διαφορετικούς συντελεστές δασμών ανάλογα με το εμπορικό ισοζύγιο των χωρών. Οι εξαγωγές από την Κίνα επιβαρύνονται με δασμούς έως και 54%, ενώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό φτάνει το 20%. Αντίστοιχα, για το Βιετνάμ επιβάλλεται δασμός 46% και για την Ιαπωνία 24%.
Οι επιβαρύνσεις δεν αφορούν προς το παρόν τον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα εισαγόμενα αυτοκίνητα, για τα οποία ισχύουν ήδη προηγούμενοι δασμοί 25%. Ωστόσο, από τις 9 Απριλίου τίθεται σε εφαρμογή νέο κύμα επιπλέον επιβαρύνσεων, με στόχο τις χώρες που εμφανίζουν μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ. Ακόμη και χώρες με ειδικά εμπορικά καθεστώτα, όπως ο Καναδάς και το Μεξικό, βιώνουν ήδη τις επιπτώσεις του νέου προστατευτισμού, σε μια περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία κινείται με εύθραυστους ρυθμούς και η διεθνής σταθερότητα δοκιμάζεται.
