Ανησυχία για μαζικές αγορές ακινήτων από Τούρκους σε παραμεθόριες περιοχές
Πάνω από 1.000 ακίνητα ετησίως σε παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας – κυρίως στον Έβρο και σε νησιά του Βορείου Αιγαίου – φέρονται να περνούν σε ιδιοκτησία Τούρκων υπηκόων, προκαλώντας έντονο προβληματισμό σε τοπικές κοινωνίες αλλά και στο πολιτικό σύστημα. Το ζήτημα απασχόλησε πρόσφατα τη Βουλή, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, αποτέλεσε αντικείμενο διερεύνησης και από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Κάτοικοι των περιοχών αυτών κάνουν λόγο για «σιωπηλό εποικισμό» μέσω αγορών κατοικιών και εμπορικών ακινήτων, ενώ καταγγελίες που διατυπώνονται από δημάρχους και συμβολαιογράφους περιγράφουν ένα οργανωμένο μοτίβο εξαγορών σε στρατηγικά σημεία, περιλαμβανομένων περιοχών με αυξημένο γεωπολιτικό ή αμυντικό ενδιαφέρον.
Ενδεικτικό της ανησυχίας είναι το γεγονός ότι 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπέβαλαν κοινοβουλευτική ερώτηση, ζητώντας διευκρινίσεις και επισημαίνοντας τους ενδεχόμενους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια. Ο βουλευτής Ροδόπης και πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι έχει υπάρξει δημόσια καταγγελία για αυξημένη παρουσία μουσουλμάνων αγοραστών στον βόρειο Έβρο, καθώς και μαρτυρίες συμβολαιογράφων για «επιθετικές αγορές» σε περιοχές με ευαίσθητο χαρακτήρα.
Το νομικό πλαίσιο και τα περιθώρια ελέγχου
Κομβικό ρόλο στην υπόθεση παίζει το θεσμικό καθεστώς που καθορίστηκε το 2011. Με βάση τον ισχύοντα νόμο, η απόκτηση ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές επιτρέπεται σε νομικά πρόσωπα, με μοναδική προϋπόθεση τον έλεγχο της έδρας της εταιρείας – χωρίς να εξετάζεται η εθνικότητα ή η ιθαγένεια των φυσικών προσώπων που βρίσκονται πίσω από αυτήν.
«Δύο υπήκοοι τρίτης χώρας, που σε προσωπικό επίπεδο δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν ακίνητο χωρίς έγκριση της αρμόδιας επιτροπής, ιδρύουν μια εταιρεία με έδρα στην Ελλάδα ή σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. και αγοράζουν ακίνητα επ’ ονόματι της εταιρείας», εξήγησε ο συμβολαιογράφος Χρήστος Τερζίδης από τη Ροδόπη, μιλώντας στο MEGA. Ο ίδιος εκτίμησε ότι, εφόσον διακυβεύονται ζητήματα εθνικού συμφέροντος, η Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει το νομικό πλαίσιο. «Το ισχύον καθεστώς θεσπίστηκε από την ελληνική πολιτεία. Αν κριθεί ότι προκαλούνται σοβαροί κίνδυνοι, εναπόκειται στο κράτος να προχωρήσει σε αλλαγή νόμου και σε αυστηρότερους ελέγχους», τόνισε χαρακτηριστικά.
