«Η εκπαίδευση θα καταστεί βασικός πυλώνας της ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών
Στην ανάγκη η αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας να μην περιορίζεται σε αριθμητικούς δείκτες, αλλά να έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τη γνώση, εστιάζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης σε άρθρο του. Όπως επισημαίνει, η ενίσχυση της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας αποτελεί μονόδρομο για μια οικονομία ανθεκτική σε κρίσεις και αναταράξεις. Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρεται ιδιαίτερα στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τα μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, το οποίο όπως σημειώνει, άνοιξε νέους δρόμους και ήδη αποδίδει καρπούς. Όπως αποκαλύπτει, κατατέθηκαν 12 αιτήσεις για την ίδρυση τέτοιων ιδρυμάτων με στόχο να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τον Σεπτέμβριο του 2025, ενώ μία ακόμη αίτηση αφορά το 2026. Πρόκειται, όπως λέει, για μια τομή που επιχειρεί να ευθυγραμμίσει τη χώρα με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και να ενισχύσει το ρόλο της Ελλάδας ως εκπαιδευτικό κόμβο στην Ευρώπη.
Στόχος η επιστροφή ταλέντων και η προσέλκυση φοιτητών
Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι τα οφέλη μιας τέτοιας μεταρρύθμισης είναι πολλαπλά: αναχαίτιση του brain drain, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, αλλά και ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας. Παράλληλα, εκτιμάται πως η λειτουργία των μη κρατικών ιδρυμάτων θα συμβάλει στην προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών και θα αναβαθμίσει συνολικά το ακαδημαϊκό οικοσύστημα. Τα οικονομικά μεγέθη που σχετίζονται με τις προβλεπόμενες επενδύσεις είναι αξιοσημείωτα. Συνολικά, τα 12 Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης που υπέβαλαν αιτήσεις, προτίθενται να επενδύσουν 584 εκατομμύρια ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία. Από αυτά, τα 243 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την κατασκευή και διαμόρφωση πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων και τα υπόλοιπα 341 εκατ. ευρώ για την προσέλκυση διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού.
Ορισμένα από τα ιδρύματα αυτά έχουν ήδη καταθέσει σχέδια για σημαντικές επενδύσεις: μία πρόταση προβλέπει 92 εκατ. ευρώ για εγκαταστάσεις και 65 εκατ. ευρώ για προσωπικό, ενώ άλλη προβλέπει 50 εκατ. ευρώ για υποδομές και 35 εκατ. ευρώ για στελέχωση. Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, ο νέος νόμος διασφαλίζει ότι ακόμα και όσα ιδρύματα συνεργάζονταν στο παρελθόν με ελληνικά κολλέγια, υπό ασαφές καθεστώς, πλέον θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια: σύγχρονες εγκαταστάσεις, ποιοτικό διδακτικό προσωπικό και πρόβλεψη για υποτροφίες και ερευνητικές δράσεις.
Συμπληρωματικά προς το δημόσιο πανεπιστήμιο
Τα μη κρατικά πανεπιστήμια, διευκρινίζει ο υπουργός, δεν θα λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τα δημόσια ΑΕΙ, αλλά συμπληρωματικά. Τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας παραμένουν ισχυρά και εξωστρεφή, με υψηλό ακαδημαϊκό κύρος. Το γεγονός ότι διεθνώς καταξιωμένα ιδρύματα όπως το Yale, το Columbia και το Harvard εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συνεργασία με ελληνικά δημόσια ΑΕΙ σε κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα, αποδεικνύει –όπως λέει– ότι οι προβλέψεις για αποτυχία του νέου θεσμικού πλαισίου διαψεύστηκαν στην πράξη.
Κλείνοντας, ο Κυριάκος Πιερρακάκης τονίζει ότι η απόφαση της κυβέρνησης να επενδύσει στρατηγικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να ενισχύσει την παρουσία διεθνών ακαδημαϊκών σχημάτων στη χώρα, έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει. Πρόκειται, όπως σημειώνει, για ένα στοίχημα που η Ελλάδα κερδίζει, με την εκπαίδευση να μετατρέπεται σε μοχλό ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου. «Και είμαστε ακόμη στην αρχή», καταλήγει χαρακτηριστικά.
