Πώς η υποχρεωτική διασύνδεση POS και ταμειακών αποκάλυψε δισεκατομμύρια ευρώ
Μια ριζική τομή στον τρόπο καταγραφής των συναλλαγών φέρνει η υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, η οποία αναδεικνύεται σε κομβικό εργαλείο για την ενίσχυση της διαφάνειας και την αποτελεσματικότερη είσπραξη φόρων. Το ψηφιακό αυτό μέτρο, που εφαρμόζεται στο πλαίσιο της στρατηγικής εκσυγχρονισμού της φορολογικής διοίκησης, έχει ήδη αποδώσει καρπούς, αποκαλύπτοντας τεράστιο όγκο οικονομικής δραστηριότητας που μέχρι πρόσφατα διαφεύγει της καταγραφής. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σε πρόσφατη ανάλυσή της, παρουσιάζει εντυπωσιακά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη συμβολή της ψηφιακής διασύνδεσης στην αποκάλυψη των «αόρατων» συναλλαγών. Σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, οι ηλεκτρονικές πληρωμές αυξήθηκαν με θεαματικούς ρυθμούς, μετατρέποντας το νέο ψηφιακό σύστημα σε ισχυρό σύμμαχο κατά της φοροδιαφυγής. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του τομέα προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών. Εκεί, οι συναλλαγές μέσω POS αυξήθηκαν κατά 2.459%, εκτινασσόμενες από 4,8 εκατομμύρια ευρώ το 2023 σε 128 εκατομμύρια το 2024. Ανάλογα θεαματική ήταν η αύξηση στον τομέα των αιθουσών δεξιώσεων και των πολιτιστικών ή αθλητικών εκδηλώσεων, όπου οι πληρωμές με κάρτα σχεδόν εξαπλασιάστηκαν, από 3,5 εκατ. ευρώ σε 20 εκατ.
Παραδοσιακοί κλάδοι υπηρεσιών κατέγραψαν εξίσου εντυπωσιακή αύξηση:
-
Στα ταξί, οι συναλλαγές μέσω POS αυξήθηκαν κατά 221%,
-
Στις μεταφορές κατά 57%,
-
Στην εστίαση κατά 39%
-
Και στα τουριστικά καταλύματα κατά 24%.
2,66 δισ. ευρώ επιπλέον στα κρατικά ταμεία το 2024
Η συνολική αύξηση των δημοσίων εσόδων το 2024 ανήλθε στα 2,66 δισ. ευρώ, ποσό που δημιουργεί σημαντικό δημοσιονομικό πλεόνασμα και προσφέρει στην κυβέρνηση τον απαραίτητο χώρο για μόνιμες φορολογικές ελαφρύνσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η ενίσχυση των εσόδων προέρχεται κυρίως από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), ο οποίος αυξήθηκε από 16,38 δισ. ευρώ το 2023 σε 19,05 δισ. ευρώ το 2024. Η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών κατά 7,5 δισ. ευρώ – εκ των οποίων τα 5,79 δισ. αποτελούν άμεση υποκατάσταση συναλλαγών που έως πρότινος γίνονταν με μετρητά – αναδεικνύει τη ριζική αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες αλλά και την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης. Ο τριτογενής τομέας αποτέλεσε τη βασική πηγή αυτών των επιπλέον πληρωμών, με 7,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 8,3 δισ. να προέρχονται από υπηρεσίες.
Ανάμεσα στους κλάδους με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα έσοδα από ΦΠΑ συγκαταλέγονται:
-
Η εστίαση με αύξηση 37,9%
-
Οι μεταφορές με 32,9%
-
Τα τουριστικά καταλύματα με 19,7%
-
Και τα συνεργεία αυτοκινήτων με 19,4%
Η ανάλυση της ΑΑΔΕ καταλήγει σε ένα σαφές συμπέρασμα: τουλάχιστον το ένα τρίτο της αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ την τελευταία διετία (2022–2024) οφείλεται στην ενισχυμένη φορολογική συμμόρφωση. Η τεχνολογική ενοποίηση ταμειακών και POS, σε συνδυασμό με τις αυτόματες διασταυρώσεις δεδομένων, έχει δημιουργήσει ένα πιο διαφανές και δίκαιο φορολογικό περιβάλλον. Αυτή η νέα πραγματικότητα επιτρέπει στην πολιτεία να χαράξει μια πιο στοχευμένη κοινωνική πολιτική, με μόνιμες ελαφρύνσεις, μέτρα στήριξης των ευάλωτων ομάδων και ισχυρά αναπτυξιακά κίνητρα για επιχειρήσεις και επενδύσεις.
