Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

07

Απριλίου 2025

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΔΝΤ για Ελλάδα: Παράδειγμα οικονομικής ανθεκτικότητας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ για Ελλάδα: Παράδειγμα οικονομικής ανθεκτικότητας

ΔΝΤ: Σταθερή αναπτυξιακή τροχιά για την Ελλάδα – Υψηλό ΑΕΠ και το 2025, συστάσεις για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις

Θετικά σήματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκπέμπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο στην ετήσια έκθεσή του για την Ελλάδα – στο πλαίσιο της διαδικασίας του Άρθρου 4 – αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και προτείνει τη συνέχιση μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διατηρήσιμη ανάπτυξη και τη θωράκιση της οικονομίας από εξωτερικούς κλυδωνισμούς. Το Ταμείο προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 2,1% το 2025, παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα. Βασικός μοχλός αυτής της ανάπτυξης είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις, ιδίως μέσω της αξιοποίησης πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να διατηρηθεί σταθερή, ενισχυμένη από τη βελτίωση στην απασχόληση και την αύξηση των εισοδημάτων. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η γενική τάση θα είναι καθοδική, εξαιτίας της σταθεροποίησης των διεθνών τιμών ενέργειας, αν και ο δομικός πληθωρισμός, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, θα παραμείνει επίμονος λόγω των μισθολογικών πιέσεων.

a large white windmill sitting on top of a snow covered hill

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα ευρήματα για τον τραπεζικό τομέα, με το ΔΝΤ να υπογραμμίζει τη σημαντική πρόοδο στη βελτίωση της ανθεκτικότητας και της κερδοφορίας του συστήματος. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει υποχωρήσει στο 3%, ενώ τα κέρδη και οι κεφαλαιακές ενισχύσεις έχουν ανεβάσει το επίπεδο επάρκειας των τραπεζών πάνω από τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις. Το Ταμείο συστήνει, ωστόσο, οι αυξημένες τραπεζικές αποδόσεις να χρησιμοποιηθούν κατά προτεραιότητα για τη δημιουργία «μαξιλαριών» ασφαλείας, ώστε να διατηρηθεί η θωράκιση απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις.

A kite flying high in the blue sky

Επιμέρους προκλήσεις και παγκόσμιοι κίνδυνοι

Παρότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη κρίνονται ευνοϊκές, το ΔΝΤ αναγνωρίζει την ύπαρξη εξωτερικών κινδύνων, όπως η πιθανή επιβράδυνση της οικονομίας στην Ευρωζώνη ή η αποσταθεροποίηση λόγω γεωπολιτικών εντάσεων. Ο πληθωρισμός παραμένει κίνδυνος, ειδικά αν συνεχιστεί η άνοδος των μισθών χωρίς ανάλογη αύξηση της παραγωγικότητας.

the ruins of the ancient city of ephes

Συστάσεις για το μέλλον

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναγνωρίζει τη δημοσιονομική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ειδικά ως προς την είσπραξη εσόδων και τη μείωση της φοροδιαφυγής. Παρ’ όλα αυτά, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει σε πορεία μεταρρυθμίσεων, με προτεραιότητες τη μείωση του ρυθμιστικού βάρους, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, τη στήριξη της καινοτομίας και την ενίσχυση της απασχόλησης – κυρίως για τις γυναίκες και τους νέους. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η ανάγκη για καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών και περιορισμό του δημοσιονομικού χώρου που καταλαμβάνουν μισθοί και συντάξεις, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομική ευελιξία και να στηριχθούν οι δημόσιες επενδύσεις – ειδικά σε πράσινες και ψηφιακές υποδομές.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάγκη για ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη, ώστε να επιταχυνθεί η εκκαθάριση παλαιών χρεών, να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να τονωθεί ο επιχειρηματικός δυναμισμός. Η «νέα σελίδα» για την Ελλάδα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα πρέπει να βασιστεί σε έναν σταθερό δημοσιονομικό πυρήνα, σε συνδυασμό με ένα καινοτόμο και κοινωνικά ισορροπημένο παραγωγικό μοντέλο.

a narrow alleyway with white buildings and blue shutters

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις