Κυρανάκης για Τέμπη: Να πάει στον εισαγγελέα ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αν τον απειλούν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρανάκης για Τέμπη: Να πάει στον εισαγγελέα ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αν τον απειλούν

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Κυρανάκης για Τέμπη: «Σε τρεις μήνες θα είναι έτοιμο σύστημα που θα βλέπει σε ακρίβεια 5 εκατοστών το πού είναι τα τρένα και θα το βλέπουν όλοι»

07.04.2025 | 10:48

Σε σαφείς αποστάσεις από τις επιστημονικές αμφισβητήσεις που εγείρονται γύρω από το περιεχόμενο του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την τραγωδία στα Τέμπη προχώρησε το πρωί της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, παραδεχόμενος πως “υπάρχει αίσθηση αναξιοπιστίας”, έπειτα από τις διαψεύσεις που εξέδωσαν τα πανεπιστήμια της Γάνδης και της Πίζας αναφορικά με τις αναφορές περί “πυρόσφαιρας”. «Η θέση μου είναι δύσκολη, καθώς εποπτεύω μια ανεξάρτητη επιτροπή, και πρέπει να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του έργου της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρανάκης, ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε πως ο διάλογος για το πόρισμα πρέπει να εστιάσει στα σημεία που όντως καταγράφονται μέσα σε αυτό, και όχι σε επιλεκτικές ερμηνείες.

Παραθέτοντας απόσπασμα από το ίδιο το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την υπόθεση της πυρόσφαιρας, τόνισε ότι: «Αναφέρεται ρητά πως δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για επιστημονικά ασφαλή συμπεράσματα, και ο Οργανισμός δεσμεύεται να απευθυνθεί σε διεθνώς αναγνωρισμένα ινστιτούτα για τη διασταύρωση της μεθοδολογίας. Παρόλα αυτά, αποφασίστηκε να μην αναβληθεί η έκδοση του πορίσματος». Σχολιάζοντας, δε, τη δήλωση του μέλους του ΕΟΔΑΣΑΑΜ Χρήστου Παπαδημητρίου, ο οποίος δήλωσε πως δέχεται απειλές, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε: «Φυσικά και πρέπει να το καταγγείλει, αν αυτό ισχύει». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Κυρανάκης παρουσίασε βασικούς άξονες του σχεδίου για την αναδιοργάνωση του ΟΣΕ, δίνοντας έμφαση στην αξιολόγηση του προσωπικού πρώτης γραμμής αλλά και στην αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών.

Όπως δήλωσε, το υπουργείο θα συνεργαστεί με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) για την καθιέρωση ενός συστήματος αξιολόγησης εμπνευσμένου από τη στρατιωτική ιεραρχία και πειθαρχία, όπου στο πρώτο σοβαρό λάθος, ο εργαζόμενος θα απομακρύνεται προσωρινά για επανεκπαίδευση, στο δεύτερο, θα υπόκειται σε αυστηρότερη επανεκπαίδευση και στο τρίτο σοβαρό σφάλμα, θα απολύεται. «Πρέπει να ξεχωρίσουμε ποιος κάνει σωστά τη δουλειά του και ποιος όχι. Οι καλοί θα επιβραβεύονται και οι κακοί θα φεύγουν», ανέφερε, προσθέτοντας πως στόχος είναι να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα και η αξιοπιστία του συστήματος. Επεσήμανε ακόμη ότι στον σιδηρόδρομο, υπάρχει μεν Γενικός Κανονισμός Κίνησης, αλλά αυτός από μόνος του δεν επαρκεί. «Η τεχνολογία είναι απαραίτητη για να εντοπίζονται τα λάθη σε πραγματικό χρόνο, πριν οδηγήσουν σε επικίνδυνες αλληλουχίες σφαλμάτων», υπογράμμισε.

Νέο μοντέλο προσλήψεων και σύγχρονο δίκτυο

Αναφερόμενος στο εργασιακό δυναμικό του ΟΣΕ, ο αναπληρωτής υπουργός αποκάλυψε πως από τους 1.300 εργαζόμενους, οι 800 είναι με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών εκτός ΑΣΕΠ. Στη νέα ανώνυμη εταιρεία που σχεδιάζεται, στόχος είναι να θεσπιστεί νέο εταιρικό μοντέλο, με προσλήψεις μέσω συμβάσεων ιδιωτικού έργου και με στελέχη από την αγορά. Παράλληλα, ανέλυσε το πλάνο για την αναβάθμιση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εντός 15μήνου, προκειμένου να καταστούν εφικτές οι υποδομές για τη λειτουργία νέων τρένων. «Η Hellenic Train μάς έχει ξεκαθαρίσει ότι θα φέρει νέα τρένα μόλις το δίκτυο είναι έτοιμο. Εμείς επιταχύνουμε τα έργα και σε τρεις μήνες θα λειτουργεί ένα νέο σύστημα εντοπισμού θέσης συρμών με ακρίβεια 5 εκατοστών. Θα υπάρχει ενιαίο κέντρο ελέγχου με alert ώστε κάθε απόκλιση να διορθώνεται αμέσως», δήλωσε.

Exit mobile version