Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

07

Απριλίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσίπρας – Τουρκία: Επίθεση Milliyet στον πρώην πρωθυπουργό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας – Τουρκία: Επίθεση Milliyet στον πρώην πρωθυπουργό

Τσίπρας - Τουρκία: Τον κατηγορεί για αντι-τουρκικό λόμπινγκ στις ΗΠΑ

Σε νέο γύρο πολιτικών αντιδράσεων εντός και εκτός Ελλάδας οδηγούν οι παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου συμμετέχει σε κύκλο διαλέξεων στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο της τουρκικής εφημερίδας Milliyet βρέθηκαν οι δηλώσεις του για την επανέναρξη του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου, καθώς και για τις επιδιώξεις της Άγκυρας στον εξοπλιστικό τομέα. Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για «αντιτουρκικό λόμπινγκ» στις ΗΠΑ, ισχυριζόμενη ότι προσπαθεί να πλήξει τα συμφέροντα της Τουρκίας υπέρ της Ελλάδας. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η εφημερίδα στρέφεται ευθέως κατά ενός πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος εκφράζει πάγιες εθνικές θέσεις, με τρόπο που ενισχύει τη θέση της χώρας του στη διεθνή σκηνή.

Σύμφωνα με τη Milliyet, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τις επαφές του με ακαδημαϊκούς και αναλυτές στην Ουάσιγκτον, υπογράμμισε την αντιπαραγωγική στάση της Τουρκίας στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου και ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπερασπιστούν το διεθνές δίκαιο. Παράλληλα, φέρεται να αναφέρθηκε στην αντίθεση των ΗΠΑ στην πώληση μαχητικών F-35 στην Τουρκία, προκαλώντας νέα ενόχληση στην Άγκυρα. Ως τιμώμενος ομιλητής στο 28ο Harvard College China Forum, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε μήνυμα συνεργασίας και συνεννόησης, σε μια χρονική συγκυρία που χαρακτηρίζεται από πολλαπλές παγκόσμιες κρίσεις. Απηύθυνε χαιρετισμό στους νέους, σημειώνοντας πως η φοιτητική κοινότητα έχει πάντοτε τη δύναμη να ανοίγει δρόμους, ακόμη και σε συνθήκες διεθνούς πόλωσης.

Στην ομιλία του ανέδειξε την ανάγκη συνεργασίας Δύσης και Κίνας για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων όπως η κλιματική αλλαγή, οι πανδημίες, η τεχνητή νοημοσύνη, η ειρήνη στην Ουκρανία και το Μεσανατολικό. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις αρχές της καλής γειτονίας. Αναφερόμενος στις παγκόσμιες οικονομικές ισορροπίες, ο πρώην πρωθυπουργός επέκρινε το μοντέλο των ακραίων ανταγωνισμών χωρίς κανόνες, υποστηρίζοντας την ανάγκη για νέες διεθνείς συμφωνίες που θα εξισορροπούν τα εθνικά συμφέροντα με την παγκόσμια ευημερία. Τέλος, άσκησε αιχμηρή κριτική στο μοντέλο του αυταρχικού καπιταλισμού, τονίζοντας ότι η οικονομική και πολιτική πρόοδος είναι αλληλένδετες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η αναζήτηση της αλήθειας πρέπει να γίνεται στα γεγονότα – όχι στην προπαγάνδα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις