Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

13

Απριλίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Δασμοί Τραμπ Κίνα: Η πιο επιθετική εμπορική πολιτική
ΚΟΣΜΟΣ

Δασμοί Τραμπ Κίνα: Η πιο επιθετική εμπορική πολιτική

Δασμοί Τραμπ Κίνα: Το Πεκίνο αρνείται να άρει τα δικά του αντίποινα - Σχεδόν 70 χώρες έχουν προσεγγίσει τις ΗΠΑ για συνομιλίες δασμών

Την έναρξη της πιο επιθετικής εμπορικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Κίνας επιβεβαίωσε επίσημα ο Λευκός Οίκος, ανακοινώνοντας ότι από τα πρώτα λεπτά της Τετάρτης (ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ), θα εφαρμοστούν οι νέοι δασμοί ύψους 104% στις κινεζικές εισαγωγές, όπως είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από την εκπρόσωπο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας, Καρολίν Λέβιτ, η οποία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αποφασιστικότητα της Ουάσινγκτον να υλοποιήσει το μέτρο, το οποίο ήδη χαρακτηρίζεται ως η πιο ριζική εμπορική παρέμβαση κατά του Πεκίνου. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η Λέβιτ αποκάλυψε ότι σχεδόν 70 χώρες έχουν προσεγγίσει τις ΗΠΑ, επιδιώκοντας να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για θέματα δασμών. «Αυτό αποδεικνύει τον σεβασμό τους στον πρόεδρο», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «συμφωνίες θα γίνουν μόνο αν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Αμερικανών εργαζομένων».

Παραπέμποντας στην ισραηλινή προσέγγιση, έκανε λόγο για ένα υπόδειγμα στρατηγικής που «οφείλει να ακολουθήσει ο υπόλοιπος κόσμος», ενώ τόνισε πως η διοίκηση Τραμπ έχει ως προτεραιότητα την αναζωογόνηση της αμερικανικής βιομηχανίας. «Οι χώρες προσέρχονται μαζικά. Γιατί; Επειδή αντιλαμβάνονται την ισχύ της αμερικανικής αγοράς», ανέφερε, δηλώνοντας πως ο Τραμπ υλοποιεί τη δέσμευσή του για μια «χρυσή εποχή» στην οικονομική ιστορία των ΗΠΑ. Σε υψηλούς τόνους, η εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος δεν πρόκειται να επιτρέψει άλλο στις αμερικανικές επιχειρήσεις να θυσιάζονται «στο βωμό των ανόητων εμπορικών πολιτικών», κλείνοντας με τη φράση-σύνθημα: «Πρώτα η Αμερική, μέχρι τέλους».

Το τελεσίγραφο Τραμπ και η αδιαλλαξία Πεκίνου

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προειδοποιήσει από τη Δευτέρα ότι η Κίνα έχει περιθώριο έως το μεσημέρι της Τρίτης (τοπική ώρα) για να αποσύρει τους αντίποινα δασμούς 34% που επέβαλε σε αμερικανικά προϊόντα. Σε διαφορετική περίπτωση – όπως τελικά συνέβη – η Ουάσινγκτον θα προχωρούσε στην επιβολή των νέων, αυξημένων δασμών τα ξημερώματα της Τετάρτης. Από την πλευρά του, το Πεκίνο διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω, κάνοντας λόγο για απαραίτητη απάντηση στην αμερικανική επιθετικότητα. Εκπρόσωποι του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν χαρακτηριστικά πως η χώρα είναι αποφασισμένη να «πολεμήσει μέχρι τέλους».

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο παγκόσμιων οικονομικών υπερδυνάμεων έχει ήδη μετατραπεί σε εμπορικό πόλεμο μεγάλης κλίμακας. Οι δασμοί της Ουάσινγκτον καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των κινεζικών προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ, από ηλεκτρονικά και μπαταρίες λιθίου μέχρι παιχνίδια, ανταλλακτικά και εξοπλισμό βαριάς βιομηχανίας. Το ερώτημα που τίθεται πλέον, είναι ποια πλευρά θα αναγκαστεί να υποχωρήσει πρώτη. Ο Alfredo Montufar-Helu, σύμβουλος στο China Center του Conference Board, προειδοποιεί: «Θα ήταν στρατηγικό σφάλμα να περιμένει κανείς υποχώρηση από την Κίνα. Θα εκληφθεί ως ήττα και θα ανοίξει τον δρόμο για νέες απαιτήσεις από τις ΗΠΑ».

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει το BBC, οι διεθνείς χρηματαγορές καταγράφουν σφοδρές αναταράξεις, με τις ασιατικές μετοχές να γνωρίζουν τη Δευτέρα τη χειρότερη πτώση των τελευταίων δεκαετιών. Αν και υπήρξε μικρή ανάκαμψη την Τρίτη, η νευρικότητα των επενδυτών ενόψει των δασμών παραμένει έκδηλη.

landscape photo of buildings

Η αντίδραση της Κίνας

Η απάντηση του Πεκίνου εκδηλώνεται με πολλαπλά επίπεδα: πέρα από τους δασμούς 34% στα αμερικανικά προϊόντα, έχουν επιβληθεί έλεγχοι στις εξαγωγές σπάνιων μετάλλων και έχουν ξεκινήσει αντιμονοπωλιακές έρευνες σε αμερικανικούς κολοσσούς όπως η Google. Παράλληλα, η Κίνα επιτρέπει τη διολίσθηση του εθνικού νομίσματος, του γουάν, για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της, ενώ αξιοποιεί τις κρατικές επιχειρήσεις για τη στήριξη της εσωτερικής αγοράς.

Ωστόσο, η κινεζική οικονομία εμφανίζει δομικά προβλήματα: η κρίση στην αγορά ακινήτων, η ανεργία που διογκώνεται και τα χρέη της τοπικής αυτοδιοίκησης συνθέτουν ένα σκηνικό αστάθειας. «Οι νέοι δασμοί δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να εντείνουν τις υφιστάμενες πιέσεις», σχολιάζει ο Andrew Collier του Harvard Kennedy School. Αν και το Πεκίνο επιδιώκει μετατόπιση προς την τεχνολογία και την εσωτερική κατανάλωση, οι εξαγωγές εξακολουθούν να αποτελούν βασικό πυλώνα της ανάπτυξης.

Shanghai Cityscape

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις