Τι αποκαλύπτει για το σκάνδαλο η Εθνική Αρχή Διαφάνειας
Σοβαρές καταγγελίες και ευρήματα που συνθέτουν ένα εκτεταμένο σκάνδαλο διαφθοράς στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης έρχονται στο φως μετά από έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Στο επίκεντρο βρίσκεται συγγενικό πρόσωπο καθηγητή πανεπιστημίου της Βόρειας Ελλάδας, το οποίο φέρεται να δίδασκε και να αμειβόταν για ερευνητικά έργα επί σειρά ετών, χωρίς να διαθέτει αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΑΔ, ο/η εμπλεκόμενος/η εργαζόταν από το 2005 έως και το 2017 ως έκτακτο διδακτικό προσωπικό σε πανεπιστήμιο, χωρίς ωστόσο να κατέχει πτυχίο αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ. Παράλληλα, από το 2005 μέχρι και το 2020 φέρεται να είχε υπογράψει συμβάσεις έργου, συνολικού ύψους 87.360 ευρώ, στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), όπου επιστημονικός υπεύθυνος ήταν σχεδόν αποκλειστικά ο/η συγγενής του – μέλος ΔΕΠ του Ιδρύματος, που μάλιστα είχε διατελέσει και σε θέσεις διοικητικής ευθύνης.
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας διαπιστώνει σοβαρές παραβάσεις στη διαδικασία επιλογής και ανάθεσης του έργου, καθώς η εμπλοκή του συγγενή καθηγητή στις επιτροπές και στις αποφάσεις έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της αμεροληψίας των δημοσίων λειτουργών. Εντοπίστηκαν, επίσης, περιπτώσεις όπου η αξιολόγηση υποψηφίων διδασκόντων γινόταν από μη αρμόδια όργανα, αλλά και πριν καν ολοκληρωθεί η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, με το συγγενικό πρόσωπο να λαμβάνει αδικαιολόγητα υψηλές βαθμολογίες.
Ενδείξεις για εικονική εργασία και διπλή απασχόληση
Ένα από τα πιο ανησυχητικά σημεία της έκθεσης αφορά στην περίοδο 2008-2011, όπου το εν λόγω άτομο φέρεται να ήταν ταυτόχρονα εγγεγραμμένο σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο εξωτερικό, να απασχολείται σε φορέα του εξωτερικού, να διδάσκει στο πανεπιστήμιο και να συμμετέχει σε έργα του ΕΛΚΕ. Η σωρευτική αυτή δραστηριότητα εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη γνησιότητα της παρεχόμενης εργασίας, με την Αρχή να κάνει λόγο για ισχυρές ενδείξεις μη πραγματικής απασχόλησης σε προγράμματα για πάνω από 13 έτη.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανάθεση έργου γινόταν χωρίς καν να έχει υπογραφεί σύμβαση, ενώ όταν υπήρχε σύμβαση, δεν είχε αναρτηθεί στη «Διαύγεια», όπως επιβάλλει η νομοθεσία. Επιπλέον, καταγράφηκαν περιπτώσεις αποκλεισμού υποψηφίων με προσχηματικούς λόγους, όπως μη διαθεσιμότητα – βάσει ωρολογίου προγράμματος που δεν γνώριζαν – ή υποτιθέμενη άρνηση ανάληψης διδασκαλίας, χωρίς καμία σχετική τεκμηρίωση.
Με βάση τα ευρήματα, η ΕΑΔ διαβίβασε την έκθεση:
-
Στο Υπουργείο Παιδείας για ενημέρωση,
-
Στα πειθαρχικά όργανα του πανεπιστημίου για την άσκηση διώξεων κατά των εμπλεκομένων,
-
Στην αρμόδια εισαγγελική αρχή για την ποινική αξιολόγηση της υπόθεσης,
-
Στο ίδιο το Ίδρυμα, με συστάσεις για την ανάκληση παράνομων αναθέσεων, την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών και την αποκατάσταση των αρχών της ισότητας και αξιοκρατίας.

