Παπαδημητρίου παραίτηση: Ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του Οργανισμού παραιτήθηκε μετά το αλαλούμ με τις δηλώσεις του
Την παραίτησή του από τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ υπέβαλε το πρωί της Τετάρτης ο Χρήστος Παπαδημητρίου, σε μια κίνηση που συνοδεύτηκε από σαφείς αιχμές αλλά και αποκαλύψεις. Όπως δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στην κάμερα του Alpha, οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή για λόγους ευθιξίας, οικογενειακές πιέσεις αλλά και μετά από δύο περιστατικά όπου –σύμφωνα με τα λεγόμενά του– βρήκε απειλητικά σημειώματα στο αυτοκίνητό του. «Έκανα ό,τι μπορούσα για να εξασφαλίσω την αλήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά, αποδίδοντας την αποχώρησή του σε ένα φορτισμένο προσωπικό και θεσμικό περιβάλλον, που όπως αφήνει να εννοηθεί, δεν διευκόλυνε το έργο του.
«Δεν παλινωδώ εγώ, αλλά τα πανεπιστήμια που απέσυραν τη στήριξη στο πόρισμα»
Απαντώντας στις αιχμές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος τον κατηγόρησε για αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με το επίμαχο ζήτημα της πυρόσφαιρας, ο κ. Παπαδημητρίου υπεραμύνθηκε της στάσης του, λέγοντας: «Κατηγορήθηκα ότι παλινωδώ, όταν δύο κορυφαία πανεπιστήμια –της Γάνδης και της Πίζας– που επικαλέστηκε η διερευνητική ομάδα και ο ERA, απέσυραν τη στήριξή τους στο πόρισμα μέσα σε 48 ώρες. Άρα εγώ παλινωδώ που νομικά οφείλω να σεβαστώ την αποχώρησή τους, ή εκείνοι που συνέταξαν το πόρισμα επικαλούμενοι τις συγκεκριμένες πηγές;». Η δήλωσή του αυτή θεωρείται ευθεία απάντηση στις τοποθετήσεις Χατζηδάκη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, οι οποίοι άφησαν να εννοηθεί δημόσια ότι η παραίτηση του αναπληρωτή προέδρου ήταν πλέον μονόδρομος, μετά τις πρόσφατες ανακολουθίες.
Πρόταση για επανεξέταση των στοιχείων από νέα επιστημονική επιτροπή
Ο κ. Παπαδημητρίου πρότεινε τη συγκρότηση νέας διεπιστημονικής επιτροπής με τη συμμετοχή καθηγητών ελληνικών πανεπιστημίων, ειδικών του στρατού από τη Σχολή Ευελπίδων, και ανεξάρτητων επιστημονικών φορέων, προκειμένου να αξιολογηθούν εκ νέου τα στοιχεία που αφορούν την τραγωδία στα Τέμπη. «Μόνο μια διεπιστημονική προσέγγιση μπορεί να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα επιστημονικά τεκμηριωμένο, χωρίς πολιτικές σκιές και χωρίς αμφισβητήσεις», ανέφερε, αφήνοντας αιχμές για την ποιότητα και το θεσμικό έρεισμα των υφιστάμενων πορισμάτων.
Η επιστολή παραίτησής του απευθύνθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Κώστα Κυρανάκη, και διατυπώθηκε σε φορτισμένο τόνο, κάνοντας λόγο για πλήρη προσωπική αφοσίωση στο έργο συγκρότησης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, από τον Σεπτέμβριο του 2023 αφιερώθηκε εξολοκλήρου στη δημιουργία του νέου φορέα διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων, παραμερίζοντας κάθε άλλη επαγγελματική του δραστηριότητα. Ο ίδιος εκφράζει την πεποίθηση ότι το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είναι επιστημονικά επαρκές και εξαιρετικά κρίσιμο για το μέλλον των σιδηροδρομικών μεταφορών, εξαιρώντας όμως ρητά το θέμα της πυρόσφαιρας, για το οποίο –όπως σημειώνει– το Συμβούλιο είχε εξαρχής εισηγηθεί την περαιτέρω διερεύνηση, θέση την οποία υποστήριξε και δημόσια κατά την παρουσίαση του πορίσματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδημητρίου οδηγήθηκε στην απόφαση μετά τη σαφή αποστασιοποίηση κυβερνητικών στελεχών από τη στάση του, ενώ φαίνεται να διαπίστωσε ο ίδιος τη διαμόρφωση ενός «πολύ βαρύ κλίματος» εις βάρος του. Η αποχώρησή του, ωστόσο, συνοδεύεται από μια δημόσια προειδοποίηση: ότι η επιστημονική διερεύνηση μιας τραγωδίας αυτού του μεγέθους δεν μπορεί να υποκαθίσταται από επικοινωνιακή ή πολιτική διαχείριση.
