Politico: Η ΕΕ σχεδιάζει δασμούς σε φορτηγά, τσιγάρα, παγωτά
Αντιδρώντας στο νέο κύμα αμερικανικών δασμών που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να εφαρμόσει μια σειρά στοχευμένων εμπορικών μέτρων, με σκοπό να πλήξει τομείς κρίσιμης σημασίας για την αμερικανική οικονομία και ιδιαίτερα για τις πολιτείες με υψηλό πολιτικό βάρος για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. Βάσει εγγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο οποίο αναφέρεται το Politico, οι Βρυξέλλες εξετάζουν την επιβολή αντιποίνων έως και 25% σε εισαγωγές προϊόντων από τις ΗΠΑ συνολικής αξίας περίπου 22,1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα εμπορικά στοιχεία του προηγούμενου έτους. Τα αντίμετρα αυτά θα αφορούν γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων η σόγια, το βοδινό κρέας, το αλουμίνιο και ο χάλυβας. Η λίστα των προϊόντων τελεί υπό την έγκριση των κρατών-μελών της ΕΕ, με την πρώτη δέσμη δασμών να αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στις 15 Απριλίου. Η δέσμη αυτή περιλαμβάνει δασμούς σε είδη όπως ο χυμός πορτοκαλιού και τα κράνμπερι – προϊόντα στα οποία η ΕΕ είχε ήδη επιβάλει περιορισμούς κατά την πρώτη προεδρική θητεία Τραμπ το 2018, αλλά είχε αναστείλει το 2021. Ακολουθούν νέοι δασμοί από τις 16 Μαΐου, με επιπλέον προϊόντα όπως το κρέας, ο χάλυβας και η λευκή σοκολάτα να εντάσσονται στη δεύτερη φάση, ενώ από την 1η Δεκεμβρίου αναμένεται να τεθούν σε ισχύ επιπλέον δασμοί στη σόγια και τα αμύγδαλα. Συνολικά, οι δασμοί της ΕΕ αναμένεται να καλύψουν εισαγωγές ύψους έως 13,5 δισ. δολαρίων, κυρίως από πολιτείες με Ρεπουμπλικανική κυριαρχία.
Τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό σχέδιο έχουν επιλεγεί με γνώμονα την πολιτική και οικονομική τους σημασία. Η σόγια, για παράδειγμα, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς τομείς για τις ΗΠΑ, με το 82,5% των εξαγωγών προς την ΕΕ να προέρχονται από τη Λουιζιάνα, πολιτεία με ισχυρό δεσμό με τον Ρεπουμπλικανικό πολιτικό χώρο. Στο στόχαστρο των δασμών τίθενται επίσης το βόειο κρέας από το Κάνσας και τη Νεμπράσκα, τα πουλερικά από τη Λουιζιάνα, ανταλλακτικά αυτοκινήτων από το Μίσιγκαν, καθώς και προϊόντα ξυλείας από τη Βόρεια Καρολίνα, τη Γεωργία και την Αλαμπάμα. Αν και αφαιρέθηκε το μπέρμπον από τη λίστα – έπειτα από πιέσεις κρατών-μελών όπως η Γαλλία και η Ιταλία – άλλες πιο εξειδικευμένες κατηγορίες προϊόντων διατηρήθηκαν, όπως οι ηλεκτρικές κουβέρτες, τα πλυντήρια και οι γραβάτες.
Διεθνείς επιπτώσεις και συνολικός αντίκτυπος
Η ΕΕ δεν είναι ο μόνος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ που απαντά με περιοριστικά μέτρα. Η Κίνα έχει επιβάλει δασμούς σε σειρά αμερικανικών προϊόντων, με επιβαρύνσεις έως 15% στο κοτόπουλο, το σιτάρι και το καλαμπόκι, ενώ ο Καναδάς έχει επιβάλει δύο πακέτα δασμών – σε αγροδιατροφικά προϊόντα και σε βιομηχανικά μέταλλα. Ο συνδυαστικός αντίκτυπος των μέτρων αυτών από την ΕΕ, την Κίνα και τον Καναδά αναμένεται να πλήξει εξαγωγές των ΗΠΑ συνολικής αξίας περίπου 90 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, η ΕΕ επιχειρεί να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον, προτείνοντας συμφωνίες μηδενικών δασμών για συγκεκριμένες κατηγορίες βιομηχανικών προϊόντων, χωρίς να διακυβεύει τη διαπραγματευτική της θέση. Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σχετικό σχέδιο που περιλαμβάνει προϊόντα όπως τα αυτοκίνητα, τα φάρμακα, τα πλαστικά και τα μηχανήματα.
Ωστόσο, η αμερικανική πλευρά, και ιδιαίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται να παραμένει αμετακίνητη. Ο πρώην πρόεδρος έχει ζητήσει από την ΕΕ να αγοράσει αμερικανικά ενεργειακά προϊόντα αξίας 350 δισ. δολαρίων, αίτημα που απορρίφθηκε ως ασύμβατο με τη στρατηγική της Ένωσης. Σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης, η ΕΕ διατηρεί ως εφεδρικό μηχανισμό το Anti-Coercion Instrument (ACI) – ένα θεσμικό εργαλείο που θα μπορούσε να επιτρέψει στην Κομισιόν να στοχεύσει αμερικανικές υπηρεσίες, όπως η τεχνολογία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Αν και η ενεργοποίησή του δεν θεωρείται άμεσα πιθανή, παραμένει στο τραπέζι ως μέσο πίεσης σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.
