Υπέροχη γεύση
Αν αναζητάτε ένα γρήγορο, πεντανόστιμο και νηστίσιμο πιάτο για τη Σαρακοστή – ή απλώς ένα καθημερινό comfort food με αγνά υλικά – αυτή η συνταγή για μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας και σκόρδο είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεστε. Με βασικά υλικά που πάντα υπάρχουν στην κουζίνα σας, δημιουργείτε ένα πιάτο πλούσιο σε άρωμα και γεύση, χωρίς καθόλου κόπο.
Υλικά για 4 μερίδες:
-
500 γρ. μακαρόνια της επιλογής σας
-
4 ώριμες ντομάτες, περασμένες στον τρίφτη (ή 1 κονσέρβα τριμμένες ντομάτες)
-
3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
-
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
1 πρέζα ζάχαρη (προαιρετικά)
-
Φρέσκα φύλλα βασιλικού ή ξερή ρίγανη για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Μόλις γίνουν al dente, τα στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη λίγο από το νερό βρασμού, για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα στη σάλτσα.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα σκόρδου-ντομάτας
Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε ελαφρά για 1-2 λεπτά, μέχρι να μοσχομυρίσει – χωρίς να το αφήσουμε να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και – αν θέλουμε – ρίχνουμε και μια πρέζα ζάχαρη για να εξισορροπήσουμε την οξύτητα. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει και να μελώσει.
Δένουμε τα μακαρόνια με τη σάλτσα
Μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη, ρίχνουμε μέσα τα βρασμένα μακαρόνια και τα ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν πλήρως. Αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε, ώστε να αποκτήσει την ιδανική υφή.
Σερβίρισμα
Μοιράζουμε τα μακαρόνια σε πιάτα και τα γαρνίρουμε με φρέσκο βασιλικό για δροσερό άρωμα ή με λίγη ρίγανη για μεσογειακό χαρακτήρα. Αν δεν νηστεύετε, λίγη τριμμένη φυτική ή κανονική παρμεζάνα δένει υπέροχα.
Συμβουλή: Για πιο «γεμάτη» γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγα flakes καυτερής πιπεριάς ή να ενισχύσετε τη σάλτσα με λίγο πελτέ για βαθύτερο χρώμα και άρωμα.
