Μητσοτάκης Δελφοί: Όσα είπε ο πρωθυπουργός με τον Robert Kaplan στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών
Σε μια ουσιαστική και υψηλού επιπέδου συζήτηση στο Φόρουμ των Δελφών, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Αμερικανό συγγραφέα και γεωπολιτικό αναλυτή Robert D. Kaplan, εστιάζοντας στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ–ΕΕ και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια σκηνή. Αναφερόμενος στην αναστολή επιβολής δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να δώσει χρόνο στις διαπραγματεύσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα υπάρχουν μόνο χαμένοι αν δεν βρεθεί λύση. Το παράθυρο των 90 ημερών που άνοιξε, πρέπει να αξιοποιηθεί για μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με το καθεστώς των δασμών».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν έχει λογική η επιβολή περιορισμών σε προϊόντα όπως η φέτα, το λάδι και οι ελιές, που δεν επηρεάζουν την παραγωγή των ΗΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι «οι διεθνείς αγορές στέλνουν σαφές μήνυμα: οι δασμοί αποτελούν αιτία έντονης ανησυχίας». Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν είναι πια το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, αλλά ένα κράτος-μέλος που συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών. «Η χώρα μας είναι μια υπερήφανη ευρωπαϊκή δύναμη, με ισχυρή στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ και κομβική γεωπολιτική θέση, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων», τόνισε.
Κλίμα εμπιστοσύνης για επενδύσεις
Ο Robert Kaplan επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Σε αυτό το πλαίσιο, ρώτησε κατά πόσο η χώρα μπορεί να προσελκύσει επιπλέον επενδύσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «οι επενδύσεις αποτελούν τον πυρήνα της αναπτυξιακής στρατηγικής μας» και πρόσθεσε ότι το κλίμα εμπιστοσύνης ενισχύεται διαρκώς, με τη χώρα να καταγράφει ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων. Αναφέρθηκε, επίσης, στο επενδυτικό κενό που είχε δημιουργηθεί κατά την περίοδο της κρίσης, σημειώνοντας ότι «έχουμε αρχίσει να καλύπτουμε το χαμένο έδαφος. Είναι ώρα να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και να επενδύσουν τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα».

Στη συζήτηση δεν έλειψε και η πολιτική διάσταση. Ο Πρωθυπουργός προειδοποίησε για τον κίνδυνο επανεμφάνισης του λαϊκισμού, δηλώνοντας: «Το φάντασμα του λαϊκισμού είναι πάντα παρόν. Ορισμένοι ξεχνούν εύκολα τι συνέβη στη χώρα πριν από δέκα χρόνια». «Η Ελλάδα έχει σήμερα μια ισχυρή κεντροδεξιά κυβέρνηση και μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ η αντιπολίτευση παραμένει κατακερματισμένη. Αυτό δημιουργεί συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, κάτι που αναγνωρίζεται ιδιαίτερα από τους διεθνείς επενδυτές», τόνισε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε με αναφορά στο μέλλον: «Όσο αυξάνουμε τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας, όσο παραμένουμε προσηλωμένοι στις δεσμεύσεις μας, τόσο οι πολίτες θα αναγνωρίζουν τις επιδόσεις μας. Βρισκόμαστε σε ισχυρή δημοσιονομική θέση και αυτή γίνεται πλέον κατανοητή από την κοινωνία». Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, τονίζοντας την ανάγκη για μια «αμοιβαία επωφελή συμφωνία» και επανέλαβε ότι η χώρα θα συνεχίσει να εργάζεται «με σύνεση, αξιοπιστία και πολιτική ωριμότητα».
