Στα ύψη η ζήτηση των αυγών κατά τις ημέρες του Πάσχα
Με το Πάσχα να πλησιάζει, τα αυγά έχουν για ακόμη μία χρονιά την τιμητική τους. Το έθιμο του βαψίματος, ιδίως των κόκκινων αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη, διατηρείται ζωντανό στα περισσότερα νοικοκυριά, ωστόσο πίσω από τη γιορτινή παράδοση κρύβεται μια ιδιαίτερα ανησυχητική πραγματικότητα για την εγχώρια παραγωγή: η διαρκώς διογκούμενη μάστιγα των ελληνοποιήσεων. Η αυξημένη ζήτηση αυγών τις ημέρες του Πάσχα, που εκτινάσσεται κατακόρυφα, έχει ως συνέπεια την εμφάνιση φαινομένων νοθείας στην αγορά. Εισαγόμενα αυγά βαφτίζονται ελληνικά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αλλοιώνονται και οι συνθήκες παραγωγής τους: αυγά από κλωβοστοιχίες παρουσιάζονται ως προϊόντα ελευθέρας βοσκής ή αχυρώνα, με αποτέλεσμα την παραπλάνηση των καταναλωτών. Μιλώντας στο MEGA, ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγών και Πουλερικών (ΕΔΟΑΠΑ), Γιάννης Λιάρος, τόνισε πως το πρόβλημα δεν είναι νέο. «Η κατάσταση ξεκίνησε να επιδεινώνεται από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, όταν το ζωικό κεφάλαιο αυγοπαραγωγής στην Ελλάδα μειώθηκε έως και 40%», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως μέρος της εγχώριας ζήτησης καλύφθηκε τότε – και εξακολουθεί να καλύπτεται – από εισαγωγές, με τις νόμιμες να συνοδεύονται και από περιπτώσεις παράνομων ελληνοποιήσεων.
Ποιες είναι οι τιμές στη λιανική
Αναφορικά με τις τιμές πώλησης των αυγών στη λιανική αγορά, παρατηρούνται οι εξής τιμές ανά τεμάχιο, ανάλογα με τον τρόπο εκτροφής:
-
Κλωβοστοιχίας: 30–35 λεπτά
-
Αχυρώνα: 40 λεπτά
-
Ελευθέρας βοσκής: 50 λεπτά
-
Βιολογικά: 60 λεπτά
Η διαφορά στις τιμές είναι ενδεικτική της ποιότητας και του κόστους παραγωγής, ωστόσο η ελληνοποίηση εισαγόμενων προϊόντων χωρίς αντίστοιχους ελέγχους καταστρατηγεί τους κανόνες της αγοράς και πλήττει τόσο την ελληνική παραγωγή όσο και την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού.
