Παύλος Μαρινάκης στο Delphi Forum: «Η Ελλάδα δυναμώνει – Ο Μητσοτάκης ηγείται σε εποχές δασμών, καινοτομίας και διεθνούς επανατοποθέτησης»
Ως μια χώρα που «πρωταγωνιστεί εκεί όπου άλλοτε αποκλειόταν», περιέγραψε την Ελλάδα ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, στη σημερινή του παρέμβαση στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στο πάνελ με τίτλο «Η Πορεία Ανάπτυξης της Ελλάδας: Ο Ρόλος των Επενδύσεων και της Καινοτομίας». Μιλώντας για τις διεθνείς οικονομικές προκλήσεις και ειδικά για τις εξελίξεις γύρω από την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός επέδειξε «ηγενικό ρόλο»: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπροσώπησε την Ελλάδα με τη λογική του ηγέτη που αναζητά λύσεις εκεί που άλλοι βλέπουν μόνο αδιέξοδα. Σε μια περίοδο κρίσιμων διεργασιών, η Ελλάδα έχει λόγο και ρόλο». Ο κ. Μαρινάκης εξήγησε πως μέσα από τον διάλογο με τον Ντόναλντ Τραμπ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προωθείται μια ευρύτερη συνεννόηση για την ενίσχυση του ελεύθερου εμπορίου και την αποφυγή προστατευτισμού.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε εκτενή αναφορά στη θεαματική, όπως τη χαρακτήρισε, μεταβολή της διεθνούς εικόνας της χώρας, συγκρίνοντας την Ελλάδα του 2015 με τη σημερινή: «Το 2015 ήμασταν το “μαύρο πρόβατο”, με μαζική μετανάστευση νέων και ανεργία στα ύψη. Σήμερα, 350.000 από τους 680.000 έχουν επιστρέψει. Η ανεργία είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008». Ειδική μνεία έκανε στην πορεία των άμεσων ξένων επενδύσεων, σημειώνοντας: «Το 2022 αγγίξαμε τα 8 δισ. και το 2024 ήδη τα 6 δισ., σημειώνοντας ρεκόρ δύο δεκαετιών. Η διεθνής κοινότητα μας αναγνωρίζει ως χώρα που επιτυγχάνει δημοσιονομική σταθερότητα». Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι «δεν έχουν γίνει όλα τέλεια», εστιάζοντας στις χρόνιες καθυστερήσεις του Δημοσίου και τις παθογένειες στη Δικαιοσύνη: «Έχουν γίνει κινήσεις, έχουν ψηφιστεί κρίσιμα νομοσχέδια όπως ο δικαστικός χάρτης, αλλά παραμένουν ανασταλτικοί παράγοντες. Χρειάζονται πιο γρήγορες διαδικασίες και εφαρμογή όσων ήδη έχουν ψηφιστεί».
Η Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, ο Παύλος Μαρινάκης ανέδειξε ως στρατηγικό στόχο την επιτάχυνση της απορροφητικότητας των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης: «Είμαστε δεύτεροι στην απορροφητικότητα ΕΣΠΑ, στις έξι πρώτες χώρες στο RRF. Έργα και επενδύσεις πλέον αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Μένει να το νιώσουν στην πράξη, στην ταχύτητα και στην αποτελεσματικότητα». Έμφαση έδωσε επίσης στη διεθνοποίηση της ελληνικής οικονομίας: «Πρέπει να χτίσουμε περισσότερες γέφυρες με χώρες όπως η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο».
Στο κομμάτι της καινοτομίας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που εντάσσει τεχνητή νοημοσύνη στο Δημόσιο. Έχουμε αυξήσει 19% τη χρηματοδότηση για έρευνα και 30% τον αριθμό των επιστημόνων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επενδύουμε στη νέα γνώση, όχι θεωρητικά αλλά πρακτικά». Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι το πρόβλημα της χώρας έχει αλλάξει χαρακτήρα: «Κάποτε αναρωτιόμασταν πού θα βρει δουλειά ένας νέος. Τώρα, οι επιχειρήσεις αναρωτιούνται πού θα βρουν εργαζόμενους. Από υπαρξιακά ερωτήματα για την ευρωπαϊκή μας θέση, σήμερα μιλάμε για σημειακές βελτιώσεις σε μια χώρα που έχει κερδίσει το δικαίωμα να σχεδιάζει το μέλλον της».
