Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

16

Απριλίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Γεωργιάδης Δελφοί: Το clawback ήταν βάρβαρο μέτρο – Έρχεται Ταμείο Καινοτομίας για νέα φάρμακα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης Δελφοί: Το clawback ήταν βάρβαρο μέτρο – Έρχεται Ταμείο Καινοτομίας για νέα φάρμακα

Γεωργιάδης Δελφοί: Ο Υπουργός Υγείας τόνισε τη σημασία της αξιοποίησης των δεδομένων στον τομέα της υγείας

Στο επίκεντρο της δημόσιας φαρμακευτικής πολιτικής βρέθηκε το clawback, η καινοτομία και η ανάγκη για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας, με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να προχωρά σε καθαρές τοποθετήσεις στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο υπουργός, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους του φαρμακευτικού κλάδου και θεσμικούς παράγοντες, υπερασπίστηκε τη θέσπιση του clawback εν μέσω κρίσης, παραδεχόμενος ωστόσο πως πρόκειται για ένα «βάρβαρο και άγαρμπο μέτρο», φτιαγμένο σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας. «Το clawback ήταν αναγκαίο τότε. Όσοι με επέκριναν, το διατήρησαν ακέραιο ως κυβέρνηση. Τώρα που δεν βρισκόμαστε σε έκτακτη ανάγκη, οφείλουμε να θεσπίσουμε ένα νέο, ευέλικτο πλαίσιο που θα στηρίζει την καινοτομία», ανέφερε. Ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία του Ταμείου Καινοτομίας, ενός χρηματοδοτικού μηχανισμού που θα στηρίζει τις νέες θεραπείες και τα καινοτόμα φάρμακα. Στόχος είναι να διασφαλίζεται τριετής προβλεψιμότητα για τις επιχειρήσεις και σταθερότητα στη διάθεση καινοτομίας στο σύστημα υγείας. Η χρηματοδότηση του Ταμείου αναμένεται να φθάνει τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως, μέσω νέων πόρων αλλά και ανακατανομής εντός του υφιστάμενου πλαισίου.

Ο Υπουργός Υγείας τόνισε τη σημασία της αξιοποίησης των δεδομένων στον τομέα της υγείας, σημειώνοντας πως η Ελλάδα θα διαθέτει ως το τέλος του 2025 σημαντικό όγκο πληροφοριών, με την πολιτική βούληση να αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο ελεύθερα για δευτερογενείς χρήσεις, εντός του θεσμικού πλαισίου. Παράλληλα, υπογράμμισε πως «η Ευρώπη εισάγει πλέον το 75% των φαρμάκων που καταναλώνει» – μια πραγματικότητα που σχετίζεται με την αδυναμία επένδυσης στην καινοτομία, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες μέσω ισχυρών χρηματοδοτικών εργαλείων έχουν καταστήσει τη φαρμακευτική καινοτομία εθνική προτεραιότητα.

Η πρόεδρος της PhARMA Innovation Forum Greece, Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη (AbbVie), τόνισε την ανάγκη μετάβασης από μια λογική «μιζέριας» σε μια λογική «αξίας», σημειώνοντας πως «καινοτομία που δεν φτάνει στον ασθενή, δεν είναι καινοτομία». Αντίστοιχα, η Έλενα Χουλιάρα (AstraZeneca) επεσήμανε το χρηματοδοτικό κενό άνω του 1 δισ. ευρώ, σε σχέση με άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, το οποίο περιορίζει την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε νέα φάρμακα. Ο Κωνσταντίνος Παπαγιάννης (Novartis) στάθηκε στην ανάγκη ανάλυσης των δεδομένων υγείας ως μοχλό βελτίωσης των υπηρεσιών για ασθενείς και επαγγελματίες υγείας, ενώ η Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου (ΕΟΠΥΥ) ζήτησε καλύτερη τεκμηρίωση από τις φαρμακευτικές για την αποτελεσματικότητα νέων θεραπειών, με στόχο πιο δίκαιες διαπραγματεύσεις τιμών.

Η φωνή των ασθενών και το αίτημα για ισότητα στην πρόσβαση

Ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Γιώργος Καπετανάκης, έκανε λόγο για «σημαντικά βήματα» αλλά και για ανασφάλεια πρόσβασης στο αύριο, καλώντας σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ Πολιτείας και φαρμακοβιομηχανίας. Αντίστοιχα, η Βασιλική Ραφαέλα Βακουφτσή, πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, κατήγγειλε ότι μόλις 1 στα 5 καινοτόμα φάρμακα είναι διαθέσιμα στη χώρα και περιέγραψε την προσωπική της εμπειρία με τη σπάνια νόσο Addison: «Η ζωή μου κινδύνεψε 13 φορές επειδή το εγκεκριμένο φάρμακο δεν ήταν διαθέσιμο στην Ελλάδα». Ο καθηγητής και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, υπογράμμισε πως η υγεία είναι κεντρικός άξονας της οικονομίας και πως η επένδυση στην καινοτομία, σε συνδυασμό με την εξισορρόπηση της πολιτικής στα γενόσημα και τη σωστή χρήση των δεδομένων, μπορεί να αλλάξει τη φύση του συστήματος υγείας. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Anthony Aouad (Sanofi) επεσήμανε ότι η φαρμακευτική καινοτομία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επένδυση και όχι ως κόστος, προτείνοντας ανακατανομή των προϋπολογισμών και κίνητρα για την ενίσχυση της κλινικής έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα. Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, προειδοποίησε για τον κίνδυνο «φαρμακευτικού πολέμου» ως αντίδραση σε τυχόν δασμούς στον κλάδο και κάλεσε την Πολιτεία να αυξήσει τη χρηματοδότηση για τη φαρμακευτική καινοτομία, ως μέσο διασφάλισης της πρόσβασης και της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις