Το πείραμα με τη φλόγα
Μια ζωντανή επίδειξη, που στόχο είχε να εξηγήσει επιστημονικά τη συμπεριφορά των ελαίων σιλικόνης υπό υψηλές θερμοκρασίες, παρουσίασε ο τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών, Κώστας Λακαφώσης, στην εκπομπή «Εδώ» του One TV με τον Σταμάτη Ζαχαρό. Ο ίδιος αποδόμησε τα επιχειρήματα περί άμεσης ανάφλεξης τέτοιων ουσιών και απέκλεισε την πιθανότητα δημιουργίας πυρόσφαιρας από καύση ελαίων σιλικόνης, όπως καταγράφηκε στο μοιραίο δυστύχημα.
Καρυστιανού: «Ένα βαθύ κράτος λειτουργεί για να συγκαλύψει το έγκλημα»
Το πείραμα με τη φλόγα
Κρατώντας έναν λύχνο Μπούνσεν, ο κ. Λακαφώσης εξήγησε πως η φλόγα αγγίζει ακόμη και τους 1.500 βαθμούς Κελσίου, όμως το χέρι του δεν καίγεται όταν το περνά μέσα από αυτήν – γεγονός που, όπως είπε, καταρρίπτει τη λογική ότι αρκεί απλώς μια θερμοκρασία για να επέλθει ανάφλεξη. «Ο κόσμος νομίζει πως μια θερμοκρασία από μόνη της αρκεί. Όμως η μετάδοση της θερμότητας θέλει και χρόνο. Αν μια φλόγα διαρκεί μόλις δύο δέκατα του δευτερολέπτου, δεν προλαβαίνει να κάψει, ακόμη κι αν είναι 10.000 βαθμών. Πρέπει να καταλάβουμε πώς λειτουργεί η θερμοδυναμική», ανέφερε. Ο Λακαφώσης περιέγραψε πώς διαφορετικά υγρά απαιτούν διαφορετικό χρόνο και θερμοκρασία για να αναφλεγούν. Σύγκρινε ένα υγρό που παίρνει φωτιά στους 50°C με τα έλαια σιλικόνης που αντέχουν έως και 400°C πριν αναφλεγούν. «Δεν είναι το ίδιο να ρίξεις μία σταγόνα σε φλόγα και το ίδιο δύο τόνους. Οι μικρές ποσότητες αντιδρούν πολύ πιο γρήγορα. Τα έλαια σιλικόνης δεν καίγονται άμεσα, απαιτούν χρόνο και ειδικές συνθήκες υψηλής θερμότητας – σαν αυτές που επικρατούν σε φούρνο, όχι στην ύπαιθρο στους 10 βαθμούς», υπογράμμισε. Χρησιμοποιώντας δύο ραπανάκια, διαφορετικής μάζας, θέλησε να δείξει πώς η ποσότητα επηρεάζει τη θερμική απόκριση ενός σώματος. «Το μικρότερο θα καεί πρώτο. Ό,τι είναι πιο μικρό ανεβάζει θερμοκρασία πιο γρήγορα. Γι’ αυτό και οι ψεκασμοί μικρής μάζας έχουν άμεση επίδραση, όχι οι μεγάλες μάζες», ανέφερε.
«Καύση δεν σημαίνει ανάφλεξη με τη μία»
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, έκαψε σε πραγματικό χρόνο έλαια σιλικόνης, εξηγώντας πως χρειάζονται πολλά δευτερόλεπτα για να καούν – κι αυτό μόνο υπό συνθήκες συνεχούς θέρμανσης. «Αυτό το άσπρο που βλέπετε είναι διοξείδιο του πυριτίου. Τα έλαια σιλικόνης αφήνουν υπόλειμμα και θέλουν πολύ χρόνο για να αναφλεγούν. Δεν παίρνουν φωτιά με το που πέσουν σε φλόγα, ειδικά αν δεν είναι ήδη θερμασμένα στον αέρα», είπε. Σε ερώτηση για «παράνομο φορτίο», ο κ. Λακαφώσης διευκρίνισε με έμφαση ότι ο ίδιος ποτέ δεν χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο. «Δεν είπα ποτέ παράνομο φορτίο. Μιλώ για άγνωστη ποσότητα καυσίμου, για λόγους ακρίβειας. Όποιος λέει ότι μαζεύω τα λεγόμενά μου, κάνει λάθος. Απλώς είμαι επιστήμονας και πρέπει να μιλώ με ακρίβεια. Η πυρόσφαιρα που καταγράφηκε στα βίντεο δεν μπορεί να προήλθε από σιλικονούχα έλαια». Κατέληξε λέγοντας ότι η έκθεση του καθηγητή Κωνσταντόπουλου έχει ήδη δώσει απαντήσεις για τον μηχανισμό ανάφλεξης, και ότι μέχρι σήμερα κανένας επιστήμονας δεν έχει αποδείξει ότι τα έλαια σιλικόνης μπορούν να προκαλέσουν τέτοιας έκτασης φωτιά.
