Συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Foreign Desk του Monocle
Μια Ευρώπη που ξυπνά από τον γεωπολιτικό λήθαργο. Μια Ελλάδα που παραμένει σταθερός παίκτης μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές τοπίο. Και ένας πρωθυπουργός που δηλώνει έτοιμος να συνεχίσει την πορεία μετασχηματισμού της χώρας και μετά το 2027, εφόσον οι πολίτες τον εμπιστευτούν ξανά. Αυτοί ήταν οι βασικοί άξονες της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον δημοσιογράφο Andrew Mueller και την εκπομπή Foreign Desk του διεθνούς ραδιοφώνου Monocle. Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τους τελευταίους μήνες ως μια περίοδο «γεμάτη προκλήσεις» για την Ευρώπη, αλλά και ως μια ευκαιρία αφύπνισης για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας. Τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής ενοποίησης στην άμυνα και ζήτησε σαφείς δεσμεύσεις χρηματοδότησης, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα εδώ και χρόνια δαπανά άνω του 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε.
Αναφέρθηκε θετικά στο πρόσφατο χρηματοδοτικό εργαλείο 150 δισ. ευρώ για την άμυνα, αν και, όπως σημείωσε, το μέτρο δεν φτάνει όσο θα έπρεπε. «Πρέπει να βάλουμε χρήματα στο τραπέζι», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως οι μεγάλες αλλαγές απαιτούν τόλμη – όχι απλώς λόγια.
Η Ελλάδα, η Τουρκία και η αποτροπή
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «περίπλοκες», σημειώνοντας τη σημασία της αποτρεπτικής ισχύος, αλλά και των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Αν και δεν σημειώθηκε πρόοδος στο ζήτημα της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης, ακόμα και εν μέσω διαφωνιών. «Δεν χρειάζεται να ζούμε σε καθεστώς έντασης διαρκώς», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι οι σχέσεις με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται σε ισχυρές άμυνες αλλά και σε ειλικρινή διάλογο.
Η σχέση με τις ΗΠΑ και οι εμπορικές εντάσεις
Στο φλέγον θέμα των εμπορικών δασμών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, εκφράζοντας την πεποίθηση πως Ευρώπη και ΗΠΑ δεν πρόκειται να διαχωριστούν παρά τις κατά καιρούς εντάσεις. Παρότι αναγνώρισε πως η Κίνα αποτελεί διαφορετική περίπτωση –με πιο αβέβαιες προθέσεις–, επέμεινε ότι η διατλαντική σχέση είναι ζωτικής σημασίας και ότι η Ελλάδα, ως ναυτιλιακή δύναμη που ελέγχει σχεδόν το 25% του παγκόσμιου στόλου, έχει ύψιστο συμφέρον να παραμείνει ανοιχτό το παγκόσμιο εμπόριο.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ειδικής μεταχείρισης από τον Ντόναλντ Τραμπ, λόγω των καλών προσωπικών σχέσεων και της υψηλής εκτίμησης του πρώην προέδρου προς την Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ρεαλιστής: «Δεν είμαι αφελής. Στο εμπόριο ακολουθούμε κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική. Στην ασφάλεια, ναι, υπάρχουν και εθνικά συμφέροντα. Και η στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ είναι σταθερή».
Η τραγωδία των Τεμπών και η πολιτική ευθύνη
Στο εσωτερικό μέτωπο, αναφέρθηκε στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, το οποίο χαρακτήρισε «μεγάλο συλλογικό τραύμα». Ξεκαθάρισε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να επιτελέσει το έργο της χωρίς παρεμβάσεις, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι εκμεταλλεύεται την τραγωδία για πολιτικά οφέλη. «Ο στόχος μας είναι να μην ξανασυμβεί. Να υπάρχουν ασφαλή και αξιόπιστα τρένα για τους πολίτες», τόνισε.
Πρόθεση υποψηφιότητας για το 2027: «Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά»
Κλείνοντας τη συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει και τρίτη θητεία, το 2027. Μίλησε για την πρόοδο στην οικονομία, την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη μείωση της ανεργίας από το 17% στο 8%, λέγοντας ότι στόχος του είναι περισσότερες δουλειές, υψηλότεροι μισθοί και χαμηλότεροι φόροι. «Δεν είμαστε πια το άρρωστο παιδί της Ευρώπης. Έχουμε ακόμη να διανύσουμε δρόμο για να συγκλίνουμε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αλλά έχουμε αφήσει πίσω μας τις πιο σκοτεινές μέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια σταθερή τροχιά αλλαγής.
