Πολιτική θύελλα στη Βουλή με φόντο την τραγωδία στα Τέμπη
Σε κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης και λεκτικής εκτροπής, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την άσκηση ποινικής δίωξης για παράβαση καθήκοντος κατά του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που πυροδοτήθηκε από τις πολιτικές και ηθικές προεκτάσεις της τραγωδίας στα Τέμπη. Η πρόταση παραπομπής του πρώην υφυπουργού στο Δικαστικό Συμβούλιο υπερψηφίστηκε από 190 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Η Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισε, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαδικασία. Η σχεδόν δεκάωρη συνεδρίαση σημαδεύτηκε από ακραίες αντιπαραθέσεις, προσωπικές επιθέσεις και θεσμικές εκτροπές, με επίκεντρο τις τοποθετήσεις της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου. Με φορτισμένο λόγο, κατηγόρησε ανοιχτά την κυβερνητική πλειοψηφία για συγκάλυψη ευθυνών και «προδοσία της μνήμης των θυμάτων».
«Σας ανέφερα τα ονόματα των 57 ανθρώπων που σκοτώσατε και σήμερα ποδοπατάτε τη μνήμη τους», δήλωσε χαρακτηριστικά, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ. Ο Μακάριος Λαζαρίδης την κατηγόρησε για διπροσωπία: «Το πρωί μνημόσυνο και το βράδυ στα μπουζούκια, party animal», φράση που προκάλεσε σάλο στην αίθουσα. Ο διάλογος στη συνέχεια ξέφυγε από κάθε όριο, με φράσεις όπως «σας λυπάμαι», «καταπατάτε τη μνήμη των παιδιών που σκοτώσατε» και «θέλατε να κάνετε πρόεδρο μέχρι και τον πατέρα σας», να καταγράφονται στα πρακτικά. Εν μέσω αυτών, αναφέρθηκαν και περίεργες αναφορές σε παλαιότερα δημοσιεύματα που εμπλέκουν το όνομα του Σπύρου Μπιμπίλα με επιστολές υπογεγραμμένες ως «τρυφερό καρότο», κάτι που χρησιμοποιήθηκε χλευαστικά από κυβερνητικά στελέχη, με την Κωνσταντοπούλου να αντιδρά με οργή και να καταγγέλλει «χυδαιότητα» και «κοινοβουλευτικό φασισμό».
Φλωρίδης: «Η Κωνσταντοπούλου εμποδίζει τη Δικαιοσύνη να αποδώσει»
Σε πιο θεσμικό ύφος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην Κωνσταντοπούλου, υποστηρίζοντας ότι επιχειρεί να παρεμποδίσει την πορεία της υπόθεσης προς το φυσικό της δικαστικό πεδίο. «Κάνει τα πάντα για να μη φτάσει η υπόθεση στο Δικαστήριο, δηλαδή στη λύτρωση των οικογενειών. Τα θύματα ζητούν δικαίωση, όχι θεατρικές παραστάσεις», ανέφερε, προσθέτοντας: «Η Μάρθα Βούρτση είχε αυθεντικότητα. Το κακέκτυπο προκαλεί θλίψη». Μετά την απόφαση για την άσκηση δίωξης, το Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου – πιθανότατα μετά το Πάσχα – ώστε να κληρωθούν τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο θα εξετάσει την υπόθεση σε βάθος.
Το Δικαστικό Συμβούλιο, που θα απαρτίζεται από τρία μέλη του Αρείου Πάγου και δύο του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον ανώτερο ή αρχαιότερο αρεοπαγίτη, θα έχει την αρμοδιότητα να προχωρήσει σε κύρια ανάκριση, εξέταση μαρτύρων και στοιχείων, αλλά και να εισηγηθεί την επέκταση του κατηγορητηρίου ή την εμπλοκή άλλων προσώπων, εφόσον προκύψουν ενδείξεις. Παράλληλα, θα εξετάσει και τυχόν αιτήματα ακυρότητας της διαδικασίας της Βουλής, με την ενδεχόμενη δυνατότητα επιστροφής του φακέλου στο Κοινοβούλιο για επανάληψη της διαδικασίας υπό διαφορετικούς όρους, αν θεωρηθεί ότι παραβιάστηκαν συνταγματικές εγγυήσεις.
