Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

14

Απριλίου 2025

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / «e-Peitharxika»: Αλλάζει το πρόσωπο της διοικητικής δικαιοσύνης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«e-Peitharxika»: Αλλάζει το πρόσωπο της διοικητικής δικαιοσύνης

«e-Peitharxika»: Το ψηφιακό εργαλείο παρέχει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για την πορεία των υποθέσεων, επιτρέπει την εξαγωγή στατιστικών στοιχείων και δίνει τα μέσα για στοχευμένες θεσμικές παρεμβάσεις

Σε έναν τομέα που παραδοσιακά χαρακτηριζόταν από καθυστερήσεις, αδιαφάνεια και διοικητική ακαμψία, η δημόσια διοίκηση επιχειρεί μια ριζική αλλαγή. Με αιχμή του δόρατος την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-Peitharxika, η απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης στο Δημόσιο εισέρχεται σε νέα εποχή, με ταχύτητα, διαφάνεια και τεχνολογική αρτιότητα. Η πλατφόρμα, η οποία δημιουργήθηκε από στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και του Υπουργείου Εσωτερικών χωρίς δημοσιονομικό κόστος, τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία τον Μάιο του 2023 και από τις αρχές του 2024 έχει επεκταθεί πλήρως σε όλους τους αρμόδιους φορείς, με υποχρεωτική καταχώριση δεδομένων για υποθέσεις από το 2021 και μετά.

Για πρώτη φορά, κάθε στάδιο της πειθαρχικής διαδικασίας, από την προδικασία έως την τελική απόφαση, καταγράφεται σε μια κεντρική βάση δεδομένων. Αυτό επιτρέπει τη συστηματική παρακολούθηση των υποθέσεων, την εξαγωγή κρίσιμων στατιστικών και τη δυνατότητα στοχευμένων παρεμβάσεων για τη βελτίωση του συστήματος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έως τις 9 Απριλίου 2025, έχουν καταχωριστεί 6.796 πειθαρχικές διώξεις δημοσίων υπαλλήλων: 697 το 2021, 1.644 το 2022, 1.778 το 2023, 2.005 το 2024 και 672 μέχρι στιγμής για το 2025. Από αυτές, 3.165 υποθέσεις οδηγήθηκαν σε απόφαση (369 το 2021, 951 το 2022, 933 το 2023, 779 το 2024 και 73 το 2025), ενώ 1.852 υπάλληλοι έχουν τιμωρηθεί με πειθαρχικές ποινές.

Ενδεικτικό της πολυπλοκότητας του πειθαρχικού πλαισίου είναι και το γεγονός πως 224 υποθέσεις έχουν ανασταλεί λόγω εκκρεμών ποινικών διαδικασιών, ενώ πάνω από 700 ενστάσεις και προσφυγές της Διοίκησης αποτυπώνουν τις εντάσεις γύρω από την επιβολή επιεικών ποινών σε σοβαρά περιστατικά. Παρά την πρόοδο, οι αριθμοί μαρτυρούν ότι το πρόβλημα των καθυστερήσεων παραμένει: πάνω από 2.500 υποθέσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα σε 92 πειθαρχικά συμβούλια, με πολλές από αυτές να παραμένουν ανοιχτές ακόμη και για πάνω από πέντε έτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Εσωτερικών δρομολογεί θεσμικές παρεμβάσεις, με σχέδιο νόμου που αναμένεται σύντομα στη Βουλή. Στόχος είναι η αναδιοργάνωση του πειθαρχικού μηχανισμού με τη δημιουργία ενιαίου κεντρικού οργάνου, στελεχωμένου με έμπειρους νομικούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι οποίοι θα έχουν αποκλειστική απασχόληση και πρόσβαση σε σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, επισημαίνει ότι «ο μεγάλος όγκος των εκκρεμών υποθέσεων υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για τη μεταρρύθμιση του συστήματος». Όπως αναφέρει, η νέα αρχή που θα συγκροτηθεί θα προσφέρει αυξημένη συνέπεια, ενιαία κρίση και ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, ενώ θα διασφαλίζεται και η προστασία των προσωπικών δεδομένων των εμπλεκομένων.

Η πλατφόρμα e-Peitharxika, πέρα από την επιτάχυνση των διαδικασιών, καθιερώνει έναν νέο τρόπο διοικητικής λογοδοσίας. Βάσει του νόμου 4807/2021, η καταγραφή κάθε σταδίου –από την προκαταρκτική εξέταση και τις ΕΔΕ μέχρι τις τελικές αποφάσεις και τα ένδικα μέσα– είναι πλέον υποχρεωτική για όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, με εξαίρεση το στρατιωτικό προσωπικό.Οι υποθέσεις καταχωρίζονται ανά υπάλληλο, με δυνατότητα ομαδοποίησης όταν πρόκειται για συλλογικές προανακριτικές διαδικασίες. Το νέο σύστημα δεν υπόσχεται μόνο τεχνολογική αναβάθμιση, αλλά και θεσμική ενδυνάμωση της έννοιας της ευθύνης στο Δημόσιο. Η διαφάνεια στην πειθαρχική διαδικασία παύει να είναι ζητούμενο – γίνεται πλέον πραγματικότητα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις