Τέλος η προσωπική διαφορά: Αυξήσεις 50 έως 60 ευρώ στους μισθούς από τον Απρίλιο
Σημαντική ενίσχυση των αποδοχών τους θα δουν από τον Απρίλιο και στο εξής δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς τίθεται σε εφαρμογή η νέα ρύθμιση για τη σταδιακή απαλλαγή από την «προσωπική διαφορά» που εξακολουθούσαν να διατηρούν στους μισθούς τους, από την εποχή των μνημονιακών περικοπών. Πρόκειται για ένα μέτρο που μεταφράζεται σε καθαρές αυξήσεις 50 ή 60 ευρώ μηνιαίως για πολλούς δικαιούχους, ενώ για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων η απαλλαγή αυτή φτάνει μέχρι και τα 300 ευρώ τον μήνα, οδηγώντας σε ετήσια αύξηση της τάξης των 600–700 ευρώ. Για κάποιους μάλιστα, αυτό ισοδυναμεί σχεδόν με έναν επιπλέον μισθό ετησίως.
Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση
Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και αφορά τους υπαλλήλους που είτε είχαν αποκλειστεί από τις μισθολογικές ωριμάνσεις λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς είτε έβλεπαν τις προβλεπόμενες αυξήσεις να «εξανεμίζονται» μέσα από συμψηφισμούς.
Με το νέο καθεστώς:
-
Όσοι έχουν προσωπική διαφορά έως 300 ευρώ, θα λαμβάνουν ολόκληρη την αύξηση του νέου μισθολογικού τους κλιμακίου, σαν να μην υφίσταται καθόλου προσωπική διαφορά.
-
Όσοι διατηρούν προσωπική διαφορά άνω των 300 ευρώ, θα λαμβάνουν μέρος της αύξησης, ενώ το υπόλοιπο θα αφαιρείται για να μειωθεί σταδιακά η διαφορά στο όριο των 300 ευρώ. Από εκεί και κάτω, καμία νέα αύξηση δεν θα συμψηφίζεται στο μέλλον.
Η εφαρμογή του νόμου θα είναι άμεση, εντός του Απριλίου, ενώ οι μισθολογικές διαφορές που δεν καταβλήθηκαν το 2024 λόγω συμψηφισμών, θα αποδοθούν αναδρομικά.
Ωφελημένοι κυρίως έμπειροι υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί
Μεγάλοι κερδισμένοι της νέας ρύθμισης αναμένεται να είναι εργαζόμενοι σε υπουργεία με υψηλά ποσά προσωπικής διαφοράς, καθώς και εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα μισθολογικής εξέλιξης. Ενδεικτικά, υπάλληλος με 19 χρόνια υπηρεσίας στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και 10ο μισθολογικό κλιμάκιο, που αμείβεται με 1.700 ευρώ και διατηρεί προσωπική διαφορά 1.000 ευρώ, θα ελάμβανε τυπικά αύξηση 50 ευρώ ανά διετία. Ωστόσο, χωρίς παρέμβαση, θα χρειαζόταν πάνω από 40 χρόνια για την πλήρη εξάλειψη της διαφοράς. Με τη νέα ρύθμιση, λαμβάνει πλέον το 50% της αύξησης, με ετήσιο όφελος για την κατηγορία αυτή των εργαζομένων που εκτιμάται στα 12 εκατ. ευρώ.
Παρά τη θετική αποδοχή που είχε η νομοθετική παρέμβαση από μεγάλο μέρος των εργαζομένων, η δημόσια διαβούλευση αποκάλυψε και έντονο σκεπτικισμό. Από τα 534 σχόλια που υποβλήθηκαν, τα 341 σχετίζονται με τη ρύθμιση του άρθρου 205, που αφορά ακριβώς τον συμψηφισμό της προσωπικής διαφοράς με τις μελλοντικές αυξήσεις. Ορισμένοι υπάλληλοι ζητούν να επεκταθεί το δικαίωμα ύπαρξης προσωπικής διαφοράς και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, ώστε να διασφαλιστεί η ισότητα στην αντιμετώπιση, ενώ άλλοι εκφράζουν την ανησυχία ότι δεν θα λάβουν καμία αύξηση, κάτι που σύμφωνα με το νέο πλαίσιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Η επανενεργοποίηση των μισθολογικών ωριμάνσεων κάθε δύο ή τρία έτη και η επαναφορά των αυξήσεων ανεξαρτήτως προσωπικής διαφοράς, μαζί με τις γενικευμένες αυξήσεις που συνδέονται με την πορεία του κατώτατου μισθού, σηματοδοτούν την αρχή μιας σταδιακής αποκατάστασης μισθολογικών στρεβλώσεων που επιβλήθηκαν στη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης. Με την πλήρη εφαρμογή της ρύθμισης, το υπουργείο εκτιμά ότι θα αρθεί μια από τις βασικές ανισότητες που εμπόδιζαν τη δίκαιη μισθολογική πρόοδο στον δημόσιο τομέα.
