Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

14

Απριλίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Νηστίσιμο κέικ συνταγή: Το τέλειο γλυκό για τη Μεγάλη Παρασκευή
PLUS

Νηστίσιμο κέικ συνταγή: Το τέλειο γλυκό για τη Μεγάλη Παρασκευή

Νηστίσιμο κέικ συνταγή: Μοσχομυρίζει φρεσκοστυμμένο πορτοκάλι, έχει αέρινη υφή και μια φυσική γλυκύτητα

Οι μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας χαρακτηρίζονται από απλότητα και κατάνυξη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να στερηθούμε τη γεύση. Αντιθέτως, είναι η ιδανική ευκαιρία να απολαύσουμε γλυκά που είναι ταυτόχρονα νηστίσιμα και απολαυστικά. Αυτό το αφράτο κέικ με ινδοκάρυδο και πορτοκάλι, που βρήκαμε στο asproylas.gr, είναι η απόδειξη πως ακόμα και χωρίς αυγά, βούτυρο ή λάδι, η γεύση μπορεί να είναι απίστευτα πλούσια. Μοσχομυρίζει φρεσκοστυμμένο πορτοκάλι, έχει αέρινη υφή και μια φυσική γλυκύτητα που ταιριάζει απόλυτα με την εποχή. Ετοιμάζεται χωρίς μίξερ, με υλικά που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα, και είναι το τέλειο συνοδευτικό για ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ μετά το λιτό πασχαλινό τραπέζι της Μεγάλης Παρασκευής.

Υλικά

  • 300 γρ. αλεύρι μαλακό

  • 250 γρ. ζάχαρη

  • 325 γρ. ινδοκάρυδο (καρύδα τριμμένη)

  • 250 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

  • Ξύσμα από τα πορτοκάλια που στύψατε

  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  • 1 κ.γ. υγρή βανίλια ή εκχύλισμα

person holding stainless steel spoon with brown doughnut on white ceramic plate

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.

  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά: το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το ινδοκάρυδο και το ξύσμα.

  3. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και τη βανίλια, και με μια μαρίζ ή κουτάλι αναδεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύς, ομοιόμορφος χυλός.

  4. Στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα με αντικολλητικό χαρτί ή τη λαδώνουμε ελαφρά (αν δεν νηστεύουμε αυστηρά) και μεταφέρουμε το μείγμα.

  5. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι το κέικ να ροδίσει όμορφα και να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.

  6. Αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά, το ξεφορμάρουμε και –αν θέλουμε– πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη για τελική πινελιά.

Ιδέες για παραλλαγές

  • Προσθέστε λίγη κανέλα ή γαρύφαλλο για πιο «χειμωνιάτικο» άρωμα.

  • Αν έχετε ξηρούς καρπούς, μπορείτε να ενσωματώσετε λίγα ψιλοκομμένα καρύδια ή φουντούκια.

  • Για πιο έντονο πορτοκαλένιο χαρακτήρα, προσθέστε λίγες σταγόνες φυσικό έλαιο πορτοκαλιού.

Αυτό το γλυκό θα σας κερδίσει με την απλότητά του και θα γίνει αγαπημένη επιλογή όχι μόνο για τις ημέρες της νηστείας, αλλά και κάθε φορά που επιθυμείτε ένα ελαφρύ, μυρωδάτο κέικ χωρίς τύψεις.

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και καλή απόλαυση!

donuts on white saucer

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις