Οι πιο υγιεινές τροφές στον κόσμο: Τι να βάλεις από τώρα στη διατροφή σου

PLUS

Οι πιο υγιεινές τροφές στον κόσμο: Τι να βάλεις από τώρα στη διατροφή σου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Οι «10 πιο υγιεινές τροφές» στον κόσμο από τα φρούτα μέχρι το κρέας -Ποιο έχει την υψηλότερη βαθμολογία 97 στα 100

13.04.2025 | 09:58

Η επιστήμη επιβεβαιώνει καθημερινά εκείνο που οι περισσότεροι γνωρίζουμε ήδη: η διατροφή μας αποτελεί βασικό πυλώνα για τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Οι επιλογές που κάνουμε στο πιάτο μας επηρεάζουν την καρδιά, τον εγκέφαλο, την πέψη, ακόμα και τη διάθεσή μας. Με βάση εκτεταμένη έρευνα σε περισσότερα από 1.000 τρόφιμα, οι ειδικοί ανέπτυξαν ένα σύστημα διατροφικής αξιολόγησης, δίνοντας βαθμολογία σε κάθε τροφή αναλόγως της ικανότητάς της να καλύπτει –χωρίς υπερβολές– τις καθημερινές διατροφικές ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού.

Ακολουθούν οι δέκα τροφές που βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας, με βαθμολογίες σχεδόν άριστες:

1. Αμύγδαλα – 97/100

Αποτελούν διατροφικό θησαυρό, πλούσιο σε καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Προστατεύουν την καρδιά, ρυθμίζουν τη χοληστερόλη, μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη και συμβάλλουν στη διαχείριση της πείνας – βοηθώντας στην απώλεια βάρους με υγιεινό τρόπο.

2. Cherimoya – 96/100

Γνωστό και ως «το πιο υγιεινό φρούτο του κόσμου», το cherimoya διαθέτει κρεμώδη υφή και γλυκιά γεύση. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και βιταμίνες, ενισχύει το ανοσοποιητικό, καταπολεμά τη φλεγμονή, βελτιώνει τη διάθεση και υποστηρίζει την υγεία των ματιών και της καρδιάς. Ορισμένα τμήματά του, ωστόσο, χρειάζονται προσοχή λόγω πιθανών τοξικών ουσιών.

3. Πέρκα – 89/100

Ανάμεσα στα πιο «καθαρά» ψάρια, η πέρκα ξεχωρίζει για τη χαμηλή περιεκτικότητά της σε κορεσμένα λιπαρά και την πλούσια συγκέντρωση σε Β12, D, σελήνιο και φώσφορο – ουσίες πολύτιμες για το νευρικό σύστημα, την παραγωγή αίματος και την υγεία των οστών.

4. Πλατύψαρα – 85/100

Το καλκάνι, η γλώσσα και άλλα πλατύψαρα ψάρια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, απαραίτητα για την καρδιακή λειτουργία και τον εγκέφαλο. Είναι ασφαλή ως προς την παρουσία υδραργύρου και πλούσια σε βιταμίνες D και Β1.

5. Σπόροι Chia – 85/100

Μικροί σε μέγεθος, αλλά ισχυροί σε δράση, οι σπόροι chia προσφέρουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικά και πολυακόρεστα λιπαρά. Το καφεϊκό οξύ που περιέχουν συμβάλλει στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

6. Σπόροι κολοκύθας – 84/100

Πρόκειται για μια από τις κορυφαίες φυτικές πηγές σιδήρου και μαγγανίου. Παράλληλα, παρέχουν μαγνήσιο, ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν τη συνολική υγεία.

7. Σέσκουλο – 78/100

Ένα λαχανικό γεμάτο βιταμίνες (A, C, E, K), αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Περιέχει επίσης νιτρικά άλατα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση και βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα.

8. Χοιρινό λίπος – 73/100

Αν και ακούγεται αντιφατικό, το χοιρινό λίπος περιέχει περισσότερα καλά λιπαρά από άλλα κόκκινα κρέατα, ενώ αποτελεί πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και μετάλλων όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

9. Φύλλα παντζαριών – 70/100

Συχνά παραβλέπονται, αλλά έχουν υψηλή διατροφική αξία. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Κ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του νευρικού και καρδιαγγειακού συστήματος.

10. Λιθρίνι – 69/100

Ένα από τα πιο πολύτιμα ψάρια της Μεσογείου, με εξαιρετική θρεπτική αξία: πλούσιο σε ωμέγα-3, σελήνιο, μαγνήσιο και βιταμίνες D και E, καθώς και υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ιδανικό για την καρδιαγγειακή λειτουργία.

Η ποικιλία και ο συνδυασμός τροφών είναι το κλειδί. Καμία τροφή μόνη της δεν αποτελεί «μαγική λύση», αλλά ενταγμένη σε μια ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να προσφέρει ό,τι ακριβώς χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Ετικέτες
Exit mobile version