Γίνεται χωρίς αυτά;
Το Πάσχα είναι πολλά πράγματα – πίστη, παράδοση, οικογένεια. Αλλά είναι και κουζίνα. Και τι καλύτερο από το να μοιραστούμε τον χρόνο και τα αρώματα μιας γιορτινής ζύμης με τα παιδιά ή τους φίλους μας, πλάθοντας τα πιο αρωματικά κουλουράκια της χρονιάς; Το σπίτι γεμίζει μυρωδιές βανίλιας, βουτύρου και φρέσκου πορτοκαλιού. Η ατμόσφαιρα γίνεται γιορτινή πριν ακόμα φτάσει το τραπέζι. Γιατί, ας το παραδεχτούμε, Πάσχα χωρίς κουλουράκια, δεν γίνεται! Η παρακάτω συνταγή –που έρχεται από τη μαγειρική σελίδα Mama Peinao– υπόσχεται να σας χαρίσει ακριβώς αυτό: κουλουράκια τραγανά απ’ έξω, αφράτα μέσα και γεμάτα άρωμα. Χωρίς μπελάδες, χωρίς μίξερ υψηλής τεχνολογίας και με υλικά που βρίσκουμε σε κάθε ντουλάπι.
Υλικά
-
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
-
125 γρ. ζάχαρη άχνη
-
180 γρ. βούτυρο (μαλακωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου)
-
25 γρ. πλήρες γάλα (επίσης σε θερμοκρασία δωματίου)
-
2 αυγά
-
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση – Βήμα προς βήμα
-
Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε όλα τα υλικά: το αλεύρι, το μπέικιν, τη ζάχαρη άχνη, το βούτυρο, το γάλα, το ένα αυγό και το πορτοκαλένιο ξύσμα. Ανακατεύουμε με το φτερό ή το σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή, ελαστική ζύμη – προσοχή όμως: δεν την παραδουλεύουμε για να μη σκληρύνει.
-
Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά. Έτσι ξεκουράζεται και πλάθεται ευκολότερα.
-
Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια και φτιάχνουμε κορδόνια. Τα στρίβουμε σε πλεξουδάκια ή ό,τι άλλο σχήμα αγαπάμε. Φροντίζουμε μόνο να έχουν όλα περίπου το ίδιο μέγεθος, για να ψηθούν ομοιόμορφα.
-
Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με τον δεύτερο κρόκο αυγού, ελαφρά χτυπημένο.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20 λεπτά. Είναι έτοιμα μόλις αποκτήσουν αυτό το χαρακτηριστικό χρυσαφένιο χρώμα που μοσχοβολάει γιορτή.
