Το μείζον ζήτημα της στέγασης, που απασχολεί σήμερα περισσότερο από κάθε άλλο τους κατοίκους της Αθήνας, επιχειρεί να αντιμετωπίσει ο Δήμος Αθηναίων, με μια τριπλή παρέμβαση κοινωνικού χαρακτήρα, εστιάζοντας στη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και των νέων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο βάρος των ενοικίων.
Η πρώτη πράξη του σχεδίου είναι η διαμόρφωση επτά κοινωνικών διαμερισμάτων στο κέντρο της πόλης. Το κτίριο, που ανήκει στον Δήμο και βρίσκεται σε δρόμο κοντά στην Ομόνοια, ανακατασκευάζεται με τη συνδρομή ιδιωτών και αναμένεται να στεγάσει ισάριθμες οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, προσφέροντας ελπίδα και σταθερότητα σε ανθρώπους που βρίσκονται στο όριο του κοινωνικού αποκλεισμού.
Την ίδια ώρα, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και με αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, προχωρούν δύο στοχευμένα στεγαστικά προγράμματα. Το πρώτο αφορά νέους ηλικίας 25 έως 39 ετών που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και προβλέπει επιδότηση ενοικίου για 257 κατοικίες. Το δεύτερο επικεντρώνεται στην ανακαίνιση 70 κατοικιών, οι οποίες θα διατεθούν σε οικογένειες που πλήττονται από τη στεγαστική κρίση.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, χαρακτήρισε τη στέγαση ως τη «νούμερο ένα ανασφάλεια» για τους κατοίκους του κέντρου. Όπως τόνισε, ένας στους τρεις Αθηναίους δαπανά το 40% του εισοδήματός του για ενοίκιο, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η κρίση, όπως υπογράμμισε, έχει γιγαντωθεί τα τελευταία επτά χρόνια, με τα ενοίκια να έχουν αυξηθεί κατά 90%, ενώ ο υπερτουρισμός και η μετατροπή των κατοικιών σε τουριστικά καταλύματα έχουν εκτοπίσει τον μόνιμο πληθυσμό και αλλοιώνουν τον χαρακτήρα των γειτονιών.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι πλέον ένας στους πέντε κατοίκους δηλώνει πως αδυνατεί να θερμάνει το σπίτι του τον χειμώνα. «Πολλοί μπαίνουν στο δίλημμα: να βάλουν πετρέλαιο ή να πάνε στο σούπερ μάρκετ», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου, ο Δήμος Αθηναίων προχωρά στην πλήρη καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του, με στόχο τη δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης των κτιρίων, που θα μπορεί να συμμετέχει σε προγράμματα κοινωνικής στέγασης, να αξιοποιεί εγκαταλελειμμένα κτίρια και να εξασφαλίζει ότι το δημόσιο συμφέρον θα προηγείται κάθε ιδιωτικής εκμετάλλευσης.
Όπως εξήγγειλε ο δήμαρχος, δρομολογείται η ίδρυση Παρατηρητηρίου Κατοικίας, αλλά και η δημιουργία Γραφείου Κοινωνικής Στέγασης, ως αυτόνομης υπηρεσιακής δομής του Δήμου.
Στην ίδια κατεύθυνση, αναφέρθηκε στα περισσότερα από 2.000 εγκαταλελειμμένα κτίρια που έχουν καταγραφεί στα όρια του Δήμου, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι «μπλεγμένες» ιδιοκτησίες. Ο Χάρης Δούκας υπογράμμισε ότι αυτά τα κτίρια, αν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο, θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κοινωνικές κατοικίες, σημειώνοντας: «Σήμερα δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Χρειαζόμαστε αλλαγή νόμου, ώστε το κράτος ή ο Δήμος να μπορεί να μπαίνει σε γειτονιές με ακίνητα σε εγκατάλειψη και να αναλαμβάνει την ανάπλαση και την αξιοποίησή τους προς όφελος της κοινωνίας».
Ο Δήμος, παράλληλα, στρέφει την προσοχή του και στην προστασία των παραδοσιακών περιοχών που απειλούνται από την ανεξέλεγκτη τουριστική επέκταση, όπως η Πλάκα. Έλεγχοι της Δημοτικής Αστυνομίας έχουν εντοπίσει δεκάδες παραβιάσεις της υπουργικής απόφασης προστασίας, κυρίως σε ταράτσες κτιρίων που έχουν μετατραπεί παράνομα σε τουριστικές υποδομές.
Αμέσως μετά το Πάσχα, ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι για την τήρηση των χρήσεων γης και των ορίων ηχορύπανσης, ενώ θα τεθεί σε λειτουργία και το νέο Γραφείο Ιστορικού Κέντρου, για την καταγραφή και διαχείριση καταγγελιών και παραπόνων πολιτών που διαμένουν στις ιστορικές γειτονιές της πόλης.
Ο Δήμος Αθηναίων επιχειρεί με αυτές τις παρεμβάσεις να συγκροτήσει μια ολοκληρωμένη πολιτική στέγασης και αστικής προστασίας, σε μια περίοδο που το πρόβλημα της στέγης μετατρέπεται πλέον σε δομική κρίση για τον κοινωνικό ιστό της πρωτεύουσας.