Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

15

Απριλίου 2025

alphafreepress.gr / Η ΚΑΛΗ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ / Εξωσωματική και τεχνητή νοημοσύνη: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό στον κόσμο με τη βοήθεια του ΑΙ
Η ΚΑΛΗ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Εξωσωματική και τεχνητή νοημοσύνη: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό στον κόσμο με τη βοήθεια του ΑΙ

Η Tεχνητή Nοημοσύνη βοήθησε αυτό το ζευγάρι στο Μεξικό να αποκτήσει το πρώτο παιδί του.

Μια νέα εποχή στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ξεκινά, καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη κάνει δυναμική είσοδο και στην ιατρική των γονιδίων και της ελπίδας. Στο Μεξικό, μια 40χρονη γυναίκα έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί με τη βοήθεια ενός πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος εξωσωματικής γονιμοποίησης, το οποίο λειτουργεί με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη και χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Το γεγονός αυτό, που έρχεται να αναδείξει το ταχύ βήμα της επιστήμης προς το μέλλον, καταγράφεται ως μια ιστορική ιατρική πρωτιά. Το ζευγάρι, συγκινημένο, κράτησε για πρώτη φορά στην αγκαλιά του τον γιο του, καρπό μιας διαδικασίας που σχεδίασε και εκτέλεσε ένα εξελιγμένο σύστημα AI.

Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα αναπτύχθηκε από την εταιρεία Conceivable Life Sciences, με έδρα τη Νέα Υόρκη και το Μεξικό. Σχεδιάστηκε ώστε να εκτελεί αυτόνομα όλα τα στάδια της εξωσωματικής γονιμοποίησης — από την επιλογή του κατάλληλου σπερματοζωαρίου μέχρι και την ακριβή έγχυσή του στο ωάριο, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση. Η διαδικασία χαρακτηρίζεται πλήρως αυτοματοποιημένη και αξιοποιεί αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης για να εντοπίζει το καταλληλότερο σπερματοζωάριο βάσει κινητικότητας, μορφολογίας και δυναμικού γονιμοποίησης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πέντε ωάρια γονιμοποιήθηκαν, εκ των οποίων τα τέσσερα εμφάνισαν επιτυχείς κυτταρικές διαιρέσεις, ενώ ένα από τα έμβρυα εμφυτεύθηκε και εξελίχθηκε με επιτυχία σε κύηση.

Ανοίγει ο δρόμος για την “έξυπνη” εξωσωματική γονιμοποίηση

Η καινοτομία αυτή ανοίγει τον δρόμο για την αυτοματοποιημένη υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ενισχύοντας τις πιθανότητες επιτυχίας και μειώνοντας τον παράγοντα του ανθρώπινου λάθους. Παράλληλα, δημιουργεί νέα δεδομένα για τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Οι ερευνητές, ωστόσο, επισημαίνουν πως η μέθοδος βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, δοκιμές και μακροχρόνια παρακολούθηση, ώστε να διασφαλιστεί η ακρίβεια, η ασφάλεια και η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα του μοντέλου.

Αυτό το μοναδικό περιστατικό δεν αποτελεί μόνο ιατρικό ορόσημο, αλλά και κοινωνικό σταθμό: για πρώτη φορά, η μηχανική νοημοσύνη δεν υποστηρίζει απλώς την ιατρική διαδικασία, αλλά τη σχεδιάζει και την εκτελεί — με τελικό αποτέλεσμα τη γέννηση μιας νέας ζωής. Σε έναν κόσμο που η επιστήμη εξελίσσεται με ταχύτητα πρωτοφανή, η ιστορία αυτή έρχεται να υπενθυμίσει ότι η τεχνολογία, όταν συνδυάζεται με τον ανθρώπινο σκοπό, μπορεί να γίνει όχι απλώς εργαλείο, αλλά και γέφυρα προς το θαύμα.

grayscale photography of sleeping baby covered by textile

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις