Ένα ακόμη ψηφιακό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής παίρνει θέση μάχης από το καλοκαίρι, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το “πράσινο φως” στην εφαρμογή υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης στην Ελλάδα. Το νέο καθεστώς τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2025 και θα έχει ισχύ έως το τέλος του 2027, με την προϋπόθεση ότι η ΑΑΔΕ θα παρουσιάσει μετρήσιμα αποτελέσματα από την εφαρμογή του. Μόνο τότε θα μπορεί να αιτηθεί την παράταση του ειδικού αυτού μέτρου, με την προθεσμία υποβολής σχετικού αιτήματος να λήγει στις 31 Μαρτίου 2027. Η υιοθέτηση των ηλεκτρονικών τιμολογίων αποτελεί συνέχεια της ψηφιακής στρατηγικής που έχει ήδη αποδώσει καρπούς στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής. Η σημαντική αύξηση στις ηλεκτρονικές πληρωμές και η πλήρης ψηφιοποίηση των φορολογικών δεδομένων συνέβαλαν στην ενίσχυση του Προϋπολογισμού με περίπου 2 δισ. ευρώ το 2024. Αυτό το πλεόνασμα δημιούργησε δημοσιονομικό χώρο ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2025–2028, δίνοντας στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να προχωρήσει σε κοινωνικές παρεμβάσεις, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ, με αποδέκτες κυρίως τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη.
Εκτός από την ηλεκτρονική τιμολόγηση, η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών αναμένουν πρόσθετα έσοδα και από άλλα ψηφιακά μέσα ελέγχου, όπως:
-
το Ψηφιακό Πελατολόγιο
-
και τα ηλεκτρονικά Δελτία Αποστολής
Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα επιπλέον έσοδα από αυτά τα εργαλεία δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ η απόδοσή τους θα εξαρτηθεί από τον χρόνο πλήρους εφαρμογής τους.
Τα επιχειρήματα της Ελλάδας προς την Κομισιόν
Για να εξασφαλίσει την έγκριση του ειδικού καθεστώτος, η ελληνική πλευρά παρουσίασε σειρά τεκμηριωμένων επιχειρημάτων:
-
Άμεση διαβίβαση δεδομένων στην πλατφόρμα myDATA, σε πραγματικό χρόνο, με δυνατότητα άμεσου εντοπισμού παραβατών ΦΠΑ.
-
Καταπολέμηση κυκλικής απάτης μέσω ταχύτερης ταυτοποίησης συναλλασσόμενων.
-
Η συμβατότητα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης με πολλές επιχειρήσεις, καθώς ήδη χρησιμοποιείται σε ευρύ φάσμα της αγοράς.
-
Επέκταση της υποχρεωτικής εφαρμογής στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων.
-
Μείωση κόστους για τις επιχειρήσεις από την κατάργηση της έντυπης τιμολόγησης, σε συνδυασμό με βελτίωση της συμμόρφωσης και των διαδικασιών.
-
Διευκόλυνση της προσυμπλήρωσης δηλώσεων ΦΠΑ, περιορίζοντας τα λάθη και τη γραφειοκρατία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεσπίσει ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, το ειδικό καθεστώς της Ελλάδας θα παύσει αυτοδικαίως να ισχύει από τη στιγμή που το νέο καθεστώς τεθεί σε εφαρμογή.