Συσκευές που καίνε ρεύμα ακόμα και όταν είναι κλειστές

PLUS

Συσκευές που καίνε ρεύμα ακόμα και όταν είναι κλειστές

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Οι «σιωπηλοί» καταναλωτές ρεύματος στο σπίτι σας

14.04.2025 | 18:00

Στη σύγχρονη καθημερινότητα, οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, διευκολύνοντας το μαγείρεμα, το καθάρισμα και μια σειρά από άλλες εργασίες. Ωστόσο, πίσω από την άνεση που προσφέρουν, κρύβεται μια λιγότερο γνωστή αλλά σημαντική πτυχή: πολλές από αυτές συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα ακόμη και όταν φαίνονται απενεργοποιημένες. Το φαινόμενο αυτό, γνωστό ως «κατανάλωση σε αναμονή» ή «κρυφή κατανάλωση», αφορά την ενέργεια που δαπανάται όταν οι συσκευές βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, περιμένοντας να τεθούν σε λειτουργία. Μια πρόσφατη τεχνητή ανάλυση κατέδειξε ποιες είναι οι τρεις συσκευές που καταναλώνουν τα περισσότερα watt χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε:

Τηλεόραση

Οι σύγχρονες τηλεοράσεις, ειδικά οι «έξυπνες» (smart TVs), δεν «κοιμούνται» ποτέ εντελώς. Ακόμα και σε αναμονή, καταναλώνουν ενέργεια για να διατηρήσουν σύνδεση στο διαδίκτυο, να δεχτούν εντολές από το τηλεκοντρόλ ή να εκτελέσουν αυτόματες ενημερώσεις λογισμικού.

Φορτιστές συσκευών

Φορτιστές κινητών, τάμπλετ, laptop και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών καταναλώνουν μικρή αλλά σταθερή ποσότητα ενέργειας (περίπου 0,1-0,5 watt), ακόμα και όταν δεν είναι συνδεδεμένοι με κάποια συσκευή. Αν και φαινομενικά ασήμαντη, αυτή η κατανάλωση, όταν πολλαπλασιαστεί σε καθημερινή βάση και σε πολλά νοικοκυριά, αποκτά σημασία.

Επιτραπέζιοι υπολογιστές

Ακόμη κι όταν είναι απενεργοποιημένοι, οι σταθεροί υπολογιστές (desktops) μπορεί να καταναλώνουν ενέργεια μέσω εξαρτημάτων όπως η μητρική πλακέτα και το τροφοδοτικό. Η μέση κατανάλωση μπορεί να φτάνει τα 2-10 watt την ημέρα, γεγονός που μεταφράζεται σε αξιοσημείωτο ενεργειακό αποτύπωμα ετησίως.

Για να περιορίσετε την περιττή κατανάλωση, οι ειδικοί συνιστούν:

  • Αποσύνδεση των συσκευών από την πρίζα, όταν δεν χρησιμοποιούνται.

  • Χρήση πολύπριζων με διακόπτη, ώστε να μπορείτε με ένα «κλικ» να διακόπτετε πλήρως την παροχή ρεύματος.

Αρκούν μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα για να μειώσετε τη σπατάλη, να εξοικονομήσετε ενέργεια και να συμβάλετε σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής.

Ετικέτες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Exit mobile version