Γεραπετρίτης Λουξεμβούργο: Η Ευρώπη να αρθρώσει ενιαία φωνή – Καταδικάζουμε τις επιθέσεις στην Ουκρανία
Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να υψώσει έναν ενιαίο και ισχυρό θεσμικό λόγο απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο. «Η Ευρώπη βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα σε ένα σύνθετο πλέγμα πρωτοφανών κρίσεων – πολεμικών, ανθρωπιστικών και κλιματικών – που απειλούν ευθέως τόσο τη διεθνή αρχιτεκτονική ασφάλειας όσο και τις θεμελιώδεις αξίες του ανθρωπισμού», σημείωσε με έμφαση ο κ. Γεραπετρίτης. Όπως τόνισε, η απάντηση σε αυτές τις κρίσεις δεν μπορεί παρά να είναι μια κοινή ευρωπαϊκή στάση, η οποία να εδράζεται στο διεθνές δίκαιο, τον σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.
Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, δηλώνοντας:
«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών. Η Ουκρανία πρέπει να διατηρήσει την ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα». Σχετικά με τη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε τη σημασία μιας ενεργής ευρωπαϊκής παρουσίας, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στη Δυτική Όχθη. Τάχθηκε υπέρ της επανεκκίνησης πολιτικού διαλόγου, ο οποίος θα οδηγήσει στην ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, με τη συμμετοχή της Παλαιστινιακής Αρχής ως της μόνης νόμιμης αρχής στην περιοχή.
Παρέμβαση και για Συρία, Αφρική και Δυτικά Βαλκάνια
Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε επίσης την ανάγκη η Ε.Ε. να διαδραματίσει ρόλο και στη συριακή κρίση, με στόχο την ενσωμάτωση όλων των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, με πλήρη συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο – και ιδίως προς το Δίκαιο της Θάλασσας. Παράλληλα, στάθηκε στη σημασία της ευρωπαϊκής παρουσίας σε κρίσιμες ανθρωπιστικές εστίες, όπως η Αφρική, αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, τονίζοντας την ανάγκη να μπει τέλος στις ακραίες συνθήκες που πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια: «Η Ελλάδα παραμένει σταθερά επισπεύδουσα. Είκοσι δύο χρόνια μετά, ήρθε η ώρα να δοθεί προτεραιότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, με αντικειμενικά κριτήρια που βασίζονται στις ίδιες επιδόσεις».
Κλείνοντας, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ευρώπη οφείλει να αναπτυχθεί θεσμικά, πολιτικά και γεωστρατηγικά, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του παγκόσμιου ρόλου της. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μεγαλώσει, να γίνει ισχυρότερη και να αποκτήσει μια καθαρή, συμπαγή φωνή στη διεθνή σκηνή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
