Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας στην Αθήνα: Μήνυμα στρατηγικής συστράτευσης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας στην Αθήνα: Μήνυμα στρατηγικής συστράτευσης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Στο επίκεντρο η τέταρτη Belharra και τα ελληνικά ναυπηγεία

14.04.2025 | 10:31

Σε μια στιγμή κρίσιμη για την ασφάλεια και τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, η άφιξη του Γάλλου Υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων, Σεμπαστιάν Λεκορνί, στην Αθήνα αποκτά χαρακτήρα υψηλού στρατηγικού συμβολισμού. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ως υψίστης εθνικής σημασίας την επίσκεψη, που πραγματοποιείται με φόντο τις διαπραγματεύσεις για νέα εξοπλιστικά προγράμματα, τη διεύρυνση της ελληνογαλλικής συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και την εντεινόμενη ένταση που προκαλεί η Τουρκία στο μέτωπο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ. Στις 09:45 το πρωί, ο Νίκος Δένδιας θα υποδεχθεί τον Γάλλο ομόλογό του στο Πεντάγωνο για κατ’ ιδίαν συνομιλίες, οι οποίες θα πλαισιωθούν από διευρυμένες επαφές των δύο αντιπροσωπειών. Αμέσως μετά, στις 12:00, ο Λεκορνί θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επισφραγίζοντας το γεωπολιτικό βάρος της επίσκεψης.

Την ίδια στιγμή, στη Σούδα παραμένει αγκυροβολημένο το γαλλικό αεροπλανοφόρο “Charles De Gaulle”, το οποίο θα μείνει στην Κρήτη έως τις 18 Απριλίου. Ο γιγαντιαίος αυτός πλωτός σχηματισμός ισχύος, εξοπλισμένος με 22 μαχητικά Rafale και επανδρωμένος με 1.800 άτομα, λειτουργεί ως ζωντανή επιβεβαίωση της στρατιωτικής εγγύτητας των δύο χωρών και της ενεργής εφαρμογής της ρήτρας αμυντικής συνδρομής. Η τουρκική πρόκληση της 1ης Φεβρουαρίου, όταν φρεγάτα της Άγκυρας εμπόδισε ερευνητικό πλοίο σε διεθνή ύδατα βόρεια της Κρήτης, έχει ενεργοποιήσει πλήρως τα αντανακλαστικά Αθήνας και Παρισιού. Η παρουσία του Λεκορνί στην ελληνική πρωτεύουσα – την ώρα που η γαλλική ναυαρχίδα δεσπόζει στο Νότιο Αιγαίο – δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: η ελληνογαλλική στρατηγική συνεργασία παραμένει σταθερή, αποφασιστική και στραμμένη προς την αποτροπή.

Στο επίκεντρο η τέταρτη Belharra και τα ελληνικά ναυπηγεία

Κομβικό ζήτημα των επαφών αποτελεί το ενδεχόμενο απόκτησης και τέταρτης φρεγάτας τύπου Belharra από το Πολεμικό Ναυτικό, ως συνέχεια της ήδη συμφωνημένης παραγγελίας των τριών πρώτων υπερσύγχρονων φρεγατών. Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε τις Belharra «τις καλύτερες φρεγάτες στον πλανήτη», τονίζοντας τον προηγμένο εξοπλισμό τους και την προσθήκη πυραύλων Cruise, με σαφή αποτρεπτικό χαρακτήρα. Η Αθήνα διαπραγματεύεται με το Παρίσι για το τελικό κόστος της τέταρτης μονάδας, με την ελληνική πλευρά να επισημαίνει ότι περιμένει από μια σύμμαχο χώρα και μια φιλική βιομηχανία να επιδείξουν ευελιξία και υποστήριξη. Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται και η γαλλική πρόταση για δημιουργία γραμμής συμπαραγωγής φρεγατών στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, μια πρόταση που αξιολογείται θετικά από την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Δεν αποκλείεται στις συνομιλίες να τεθεί και η ευαίσθητη υπόθεση της ενδεχόμενης πώλησης πυραύλων Meteor στην Τουρκία, αλλά και της συμμετοχής της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας σε ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα. Η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή τη στάση της Γαλλίας, επιμένοντας πως οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη πρέπει να σταθμιστεί με γνώμονα τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Η επίσκεψη του Λεκορνί συμπίπτει και με την προετοιμασία για την επανεκκίνηση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ, ένα στρατηγικής σημασίας project που συναντά την ανοικτή εχθρότητα της Τουρκίας. Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, στις πρόσφατες δηλώσεις του, χαρακτήρισε το έργο προϊόν «μαξιμαλιστικών απαιτήσεων» από την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία – την οποία αποκαλεί προκλητικά «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση» – εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του σε κάθε ενεργειακό σχεδιασμό που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία.

Exit mobile version