Σε μια συγκυρία έντονης γεωπολιτικής κινητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα και η Γαλλία ενίσχυσαν περαιτέρω τη στρατηγική τους συνεργασία. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο Γάλλος ομόλογός του Σεμπαστιάν Λεκορνί υπέγραψαν το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας σύμβαση για την προμήθεια 16 αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet, ενισχύοντας την αποτρεπτική ισχύ του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε στο Πεντάγωνο, μέσα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, με τον κ. Δένδια να κάνει λόγο για έναν ειλικρινή διάλογο, θεμελιωμένο στις κοινές αξίες και τις αρχές που διαχρονικά ενώνουν τις δύο χώρες. Υπενθύμισε, μάλιστα, την καθοριστική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης που υπεγράφη το 2021, χαρακτηρίζοντάς την ως ορόσημο στην ελληνογαλλική στρατιωτική και πολιτική σύμπλευση.
«Η Ελλάδα γνωρίζει καλά πως η Γαλλία θα συνεχίσει να υπολογίζει τις ελληνικές ανάγκες ασφαλείας στις αποφάσεις της. Σε έναν κόσμο όπου οι αναθεωρητικές δυνάμεις επιδιώκουν την ανατροπή της σταθερότητας, η χώρα μας οφείλει να διατηρεί σαφές τεχνολογικό πλεονέκτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Η υπογραφή της σύμβασης για τους Exocet θεωρείται στρατηγική απάντηση στα σενάρια που αφορούν την ενδεχόμενη προμήθεια τουρκικών πυραύλων Meteor, προσδίδοντας στο ελληνικό οπλοστάσιο έναν κρίσιμο αποτρεπτικό παράγοντα στο θαλάσσιο πεδίο.
Μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Άμυνας, ο κ. Λεκορνί μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η επίσκεψη αυτή, σε μια περίοδο που οι ευρωπαϊκές διεργασίες για την κοινή άμυνα εντείνονται, αποτιμάται ως ένδειξη της σταθερής ελληνογαλλικής σύγκλισης ενόψει των νέων ισορροπιών που διαμορφώνονται σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Βερολίνο.Παράλληλα, στο τραπέζι παραμένει και το ενδεχόμενο απόκτησης μιας τέταρτης φρεγάτας τύπου FDI – Belharra, εξοπλισμένης με πυραύλους SCALP Naval. Η Ελλάδα, ήδη αναμένει την άφιξη της τρίτης φρεγάτας FDI «Κίμων», ωστόσο οι οικονομικές παράμετροι του προγράμματος αποτελούν καθοριστικό παράγοντα.
Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας πρόσφατα από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους Γάλλους εταίρους: «Η Ελλάδα δεν είναι μια πλούσια χώρα. Οφείλουμε να μετράμε προσεκτικά και να διαπραγματευόμαστε εξαντλητικά. Αναμένουμε από μια φιλική χώρα και μια φιλική βιομηχανία να το κατανοούν αυτό και να συνδράμουν αναλόγως», τόνισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η τελική έκβαση θα κριθεί και από την ελαστικότητα των γαλλικών προσφορών. Η συμφωνία για τους Exocet δεν αποτελεί μόνο ένα ακόμη εξοπλιστικό βήμα, αλλά και μια καθαρή υπενθύμιση ότι η στρατηγική φιλία Ελλάδας και Γαλλίας δεν παραμένει στα λόγια – μετουσιώνεται σε πράξεις, ενισχύοντας τη θέση της χώρας μας στο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον της Μεσογείου.