Από 99,45 έως 142,95 ευρώ το κόστος για 4-6 άτομα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ
Αύξηση έως και 6,3% σε σχέση με πέρυσι καταγράφει το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για φέτος, σύμφωνα με την εκτίμηση του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το φετινό κόστος για ένα τραπέζι 4 έως 6 ατόμων κυμαίνεται από 99,45 έως 142,95 ευρώ, με τους καταναλωτές να καλούνται να πληρώσουν περισσότερα για το ίδιο καλάθι προϊόντων συγκριτικά με την περσινή χρονιά. Η έρευνα του ΙΝΕΜΥ βασίστηκε σε επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις από σούπερ μάρκετ, εξειδικευμένα καταστήματα λιανικής (όπως ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία) καθώς και τη Βαρβάκειο αγορά. Το εύρος τιμών δικαιολογείται από τις διακυμάνσεις στην ποιότητα και το είδος των προϊόντων, καθώς και τις γεωγραφικές διαφοροποιήσεις ανά την επικράτεια. Οι τιμές είναι ενδεικτικές και έχουν στόχο να αποτυπώσουν μια αντιπροσωπευτική εικόνα της αγοράς.
Για λόγους συγκρισιμότητας με προηγούμενες χρονιές, στην εκτίμηση εντάσσονται και προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «πασχαλινό καλάθι»/«καλάθι του νοικοκυριού». Ο διοικητικός διευθυντής του ΙΝΕΜΥ, Χαράλαμπος Αράχωβας, σημείωσε ότι οι αυξήσεις στο πασχαλινό τραπέζι φέτος συνεχίζονται μεν, αλλά με ηπιότερο ρυθμό σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.
Ωστόσο, ιδιαίτερη αύξηση παρατηρείται στις τιμές αρνιού, κατσικιού και του σοκολατένιου αυγού, λόγω:
-
Της αύξησης στο κόστος παραγωγής και των ζωοτροφών
-
Της μειωμένης προσφοράς λόγω πανώλης και ευλογιάς
-
Των ζημιών από την κακοκαιρία «Daniel» που δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί πλήρως
-
Της σύμπτωσης του Ορθόδοξου και Καθολικού Πάσχα, που ενισχύει τη ζήτηση
-
Της αύξησης της διεθνούς τιμής του κακάο
Ο ίδιος επισήμανε ότι οι ανοδικές πιέσεις στα τρόφιμα έχουν συρρικνώσει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα, στρέφοντας τους καταναλωτές σε αγαθά ανελαστικής ζήτησης, όπως τα τρόφιμα του πασχαλινού τραπεζιού, εις βάρος άλλων καταναλωτικών επιλογών.
