World Press Photo 2025: «Ενα από τα δυσκολότερα πράγματα, είναι ότι όταν ο Μαχμούντ κατάλαβε ότι τα χέρια του έχουν ακρωτηριαστεί, η πρώτη φράση που της είπε ήταν: «Και πώς θα σε αγκαλιάζω;»
Ένα πορτρέτο σιωπής και δύναμης, ένα βλέμμα που μιλά για τον πόλεμο, την απώλεια και την αθωότητα που επιμένει. Η φωτογραφία του 9χρονου Μαχμούντ Αζούρ, ακρωτηριασμένου και από τα δύο του χέρια μετά από ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, κατέκτησε το Πρώτο Βραβείο του World Press Photo 2025, προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση. Η εικόνα, έργο της παλαιστίνιας φωτογράφου Σαμάρ Ελούφ για τους New York Times, απαθανατίζει τον Μαχμούντ σε νοσοκομείο της Ντόχα, εκεί όπου μεταφέρθηκε μετά τον τραυματισμό του. Το ένα χέρι του ξεριζώθηκε από την έκρηξη, το άλλο ακρωτηριάστηκε λίγο αργότερα. «Όταν συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί, η πρώτη του φράση προς τη μητέρα του ήταν: “Και πώς θα σε αγκαλιάζω τώρα;”», αφηγείται με δάκρυα η φωτογράφος.
Η εικόνα δεν είναι αιματοβαμμένη, δεν είναι σκηνή δράσης – είναι σιωπηλή, όπως τόνισε η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού, Ζουμάνα Ελ Ζέιν Χούρι. «Κι όμως, μιλά δυνατά. Δεν διηγείται μόνο την ιστορία ενός παιδιού, αλλά ενός πολέμου που θα σημαδέψει γενιές». Η επιτροπή του World Press Photo επαίνεσε τη φωτογραφική σύνθεση, το φως και την ατμόσφαιρα, μα κυρίως το βάθος του θέματος, που ανοίγει ερωτήματα για το μέλλον του Μαχμούντ – και χιλιάδων άλλων παιδιών σαν κι αυτόν.
Η ίδια η Σαμάρ Ελούφ κατάγεται από τη Γάζα. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της τον Δεκέμβριο του 2023 και από τότε ζει στην Ντόχα, απαθανατίζοντας με το φακό της τα πορτρέτα Παλαιστινίων που τραυματίστηκαν βαρύτατα στον πόλεμο. Όσο για τον Μαχμούντ, μαθαίνει τώρα ξανά τη ζωή. Να παίζει με το τηλέφωνό του, να γράφει, να ανοίγει πόρτες με τα πόδια. Κάθε του πράξη είναι ένας μικρός άθλος, μια κραυγή επιμονής. «Έχει ένα απλό όνειρο», γράφει η επιτροπή. «Να αποκτήσει τεχνητά χέρια και να ζήσει όπως όλα τα παιδιά».
