Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

22

Απριλίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Παραβίαση ορίου ταχύτητας: Κατάσχεση επί τόπου του οχήματος – Σε ποια χώρα ισχύει
ΚΟΣΜΟΣ

Παραβίαση ορίου ταχύτητας: Κατάσχεση επί τόπου του οχήματος – Σε ποια χώρα ισχύει

Η Αυστρία «πατάει φρένο» στην ταχύτητα: Κατάσχεση και πώληση οχημάτων για τους επικίνδυνους οδηγούς

Σε μια από τις πιο αυστηρές κινήσεις καταστολής της υπερβολικής ταχύτητας στην Ευρώπη, η Αυστρία προχώρησε στη θεσμοθέτηση ενός σκληρού και πρωτοποριακού μέτρου: την κατάσχεση – και σε ορισμένες περιπτώσεις την οριστική απώλεια – του οχήματος για τους οδηγούς που παραβιάζουν κατάφωρα τα όρια ταχύτητας. Η αυξανόμενη ανησυχία για τον αριθμό των θανατηφόρων τροχαίων, που έχει παρουσιάσει ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια στη χώρα, ώθησε την κυβέρνηση στη λήψη ριζικών αποφάσεων. Πλέον, όσοι ξεπερνούν κατά 60 χλμ./ώρα το όριο εντός κατοικημένων περιοχών ή κατά 70 χλμ./ώρα σε εθνικούς δρόμους, βλέπουν το αυτοκίνητό τους να κατάσχεται για 14 ημέρες.

Για τους υπότροπους και τους πιο ακραίους παραβάτες, το μέτρο γίνεται ακόμη αυστηρότερο. Εφόσον η υπέρβαση ταχύτητας αγγίζει τα 80 χλμ./ώρα εντός πόλης ή τα 90 χλμ./ώρα εκτός, το όχημα κατάσχεται οριστικά και οδηγείται προς εκποίηση από τις αρχές. Όπως είχε διευκρινίσει η Γενική Διευθύντρια Μεταφορών της Αυστρίας, Vera Hofbauer, σε συνέντευξή της στο Bloomberg, το νέο καθεστώς στοχεύει στους λεγόμενους «σούπερ παραβάτες». Με δεδομένο ότι το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας στους αυστριακούς αυτοκινητοδρόμους είναι 130 χλμ./ώρα, η μόνιμη κατάσχεση ενεργοποιείται για οδηγούς που κινούνται με ταχύτητες άνω των 220 χλμ./ώρα.

Το αυστριακό μοντέλο εμπνεύστηκε εν μέρει από την Ελβετία, όπου εφαρμόζονται αντίστοιχα μέτρα εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Οι Ελβετοί έχουν ήδη ενσωματώσει στο νομικό τους πλαίσιο τη δυνατότητα οριστικής αφαίρεσης οχημάτων από οδηγούς που λειτουργούν επικίνδυνα στο οδικό δίκτυο. Επιπλέον, το ζήτημα της υπερβολικής ταχύτητας έχει προκαλέσει αντιδράσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Φινλανδία, για παράδειγμα, τα πρόστιμα για τροχαίες παραβάσεις καθορίζονται με βάση το ετήσιο εισόδημα των παραβατών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα υψηλόβαθμου στελέχους της Nokia, ο οποίος το 2002 κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 116.000 ευρώ επειδή οδηγούσε με 75 χλμ./ώρα σε ζώνη των 50. Η Ελλάδα, αν και δεν έχει θεσπίσει τόσο δραστικά μέτρα, εξετάζει επίσης αυστηρότερες κυρώσεις στο πλαίσιο του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνεται η πολύχρονη αφαίρεση άδειας οδήγησης για επαναλαμβανόμενες και σοβαρές παραβάσεις, όπως η υπερβολική ταχύτητα, που παραμένει διαχρονικά μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις