Μια συνολική αναδιοργάνωση σε επίπεδο δομών, μηνυμάτων και πολιτικής παρουσίας σχεδιάζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια ανατροπής της στασιμότητας και υπέρβασης της εσωστρέφειας που το τελευταίο διάστημα βαραίνει την εικόνα της Χαριλάου Τρικούπη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, με φόντο τις ανησυχητικές τάσεις των δημοσκοπήσεων πριν το Πάσχα, επιχειρεί ένα restart που να εμπεριέχει σαφή πολιτικά στίγματα και άμεση επαφή με την κοινωνία. Οι μετρήσεις που ήρθαν στη δημοσιότητα λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα άφησαν βαθιά αίσθηση αμηχανίας στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς τα στελέχη αδυνατούν να εξηγήσουν γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρνει να κεφαλαιοποιήσει τη φθορά της κυβέρνησης ή τις αντιφάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η διαπίστωση είναι κοινή: η απήχηση στην κοινωνία παραμένει χαμηλή, ενώ η αίσθηση καθαρής εναλλακτικής πρότασης δεν έχει ακόμη εμπεδωθεί. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Ανδρουλάκης πραγματοποίησε ευρεία εσωτερική σύσκεψη πριν την αναχώρησή του για την Κρήτη, με τη συμμετοχή βασικών συνεργατών όπως ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Κώστας Τσουκαλάς, ο Παναγιώτης Δουδωνής και ο Δημήτρης Μάντζος. Εκεί συζητήθηκε αναλυτικά το πώς μπορεί να ενισχυθεί η εξωστρέφεια, να επαναπροσδιοριστεί η πολιτική γραμμή σε ζητήματα συνεργασιών, αλλά και να οργανωθεί καλύτερα το πολιτικό γραφείο του προέδρου.
Στο τραπέζι τέθηκε εκ νέου το θέμα των πολιτικών συνεργασιών, με τις απόψεις να διαφέρουν. Ο Κώστας Τσουκαλάς και άλλοι προτείνουν τολμηρό άνοιγμα προς τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου εμφανίζεται επιφυλακτική, θεωρώντας ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να χαράξει καθαρή και αυτόνομη στρατηγική. Το ζητούμενο είναι η ξεκάθαρη στρατηγική ταυτότητα, που να αποφεύγει την ασάφεια και τις παλινωδίες. Μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος έδωσε εντολή σε βουλευτές και στελέχη να αξιοποιήσουν την περίοδο των εορτών για άμεση επαφή με την κοινωνία και προώθηση των βασικών προτάσεων του κόμματος. Ο ίδιος από την Κρήτη, έστειλε μήνυμα προς την κυβέρνηση ζητώντας ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου–Κρήτης και διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Κάσο, κάνοντας αιχμηρή παρέμβαση στα εθνικά θέματα.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε το πυροσβεστικό κλιμάκιο στον Σταυρό Θεσσαλονίκης, θέλοντας να αναδείξει το θέμα της ενίσχυσης των υπηρεσιών πρώτης γραμμής. Στις δηλώσεις του τόνισε την ανάγκη για διεύρυνση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους πυροσβέστες, αλλά και για θεσμική κατοχύρωση των εποχικών πυροσβεστών, που σήμερα εργάζονται σε καθεστώς ομηρίας. Την Κυριακή του Θωμά αναμένεται κοινή συνάντηση γραμματέων και τομεαρχών του κόμματος, όπου θα δοθούν κατευθύνσεις για την εκστρατεία εξωστρέφειας των επόμενων εβδομάδων. Ήδη, θετικά αποτιμήθηκε η παρουσίαση της πρότασης για τη στέγαση από τον Μιχάλη Καρχιμάκη, που κρίθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη και αποτελεί μοντέλο για ανάλογες θεματικές παρεμβάσεις.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, το ΠΑΣΟΚ θα εστιάσει στη φορολογική πολιτική, το ιδιωτικό χρέος και τη λειτουργικότητα του κράτους, θέματα που αφορούν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών. Ο στόχος είναι η ανάδειξη ρεαλιστικών και κοινωνικά δίκαιων προτάσεων, με προοδευτικό πρόσημο και θεσμική σοβαρότητα. Το πολιτικό στοίχημα για τον Νίκο Ανδρουλάκη και την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι σαφές: να οικοδομήσουν μια ελκυστική πρόταση διακυβέρνησης, να αποδείξουν ότι μπορούν να σταθούν ως τρίτος πόλος με ταυτότητα και κύρος και να επαναφέρουν το κόμμα στον ρόλο του κεντρικού παίκτη στον προοδευτικό χώρο. Το αν η επανεκκίνηση αυτή θα αποδώσει, θα φανεί στους δρόμους, στις πλατείες και –τελικά– στις κάλπες.