Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

23

Απριλίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Οι 3 καθημερινές συνήθειες που φθείρουν αθόρυβα τον εγκέφαλό μας
PLUS

Οι 3 καθημερινές συνήθειες που φθείρουν αθόρυβα τον εγκέφαλό μας

Νευρολόγος προειδοποιεί: Τρεις συνήθειες που θα μετανιώσεις μεγαλώνοντας

Στα νεανικά μας χρόνια, η υγεία μοιάζει αδιαμφισβήτητη. Τη θεωρούμε δεδομένη. Το σώμα ανταποκρίνεται, ο εγκέφαλος λειτουργεί σαν ρολόι και δεν υπάρχει χώρος – ή χρόνος – για δεύτερες σκέψεις. Διατροφή, ύπνος, κακές συνήθειες… όλα φιλτράρονται μέσα από τη σιγουριά ότι «δεν μας αφορά ακόμα». Μέχρι τη στιγμή που κάτι αλλάζει. Και τότε αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε πως η φθορά δεν είναι μύθος, και ότι τίποτα δεν μένει για πάντα ίδιο. Ο νευρολόγος Δρ. Baibing Chen μιλά με ειλικρίνεια για τα λάθη που έκανε ο ίδιος όταν ήταν νεότερος – λάθη που, όπως λέει, μετανιώνει σήμερα, γιατί επηρέασαν την υγεία του εγκεφάλου του. Και προειδοποιεί: οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν ακριβώς τα ίδια. Σύμφωνα με τον Δρ. Chen, υπάρχουν τρεις καθημερινές συνήθειες που φθείρουν αθόρυβα τη γνωστική μας λειτουργία. Και το χειρότερο; Σπάνια τις αντιλαμβανόμαστε εγκαίρως.

a woman holding a pink doughnut in her hands

1. Η υπερκατανάλωση ζάχαρης

Όλοι ξέρουμε ότι η ζάχαρη δεν είναι φίλη της υγείας. Αλλά ποιος τη φοβάται στα 20; Μια σοκολάτα για την ενέργεια, ένα γλυκό μετά τη δουλειά, ένα αναψυκτικό όταν νιώθουμε πεσμένοι… Και κάπως έτσι, ο εγκέφαλος βομβαρδίζεται καθημερινά με σάκχαρα που διαταράσσουν τις λειτουργίες του. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, πέρα από τις καρδιοπάθειες και τον διαβήτη, συνδέεται άμεσα με την άνοια και ιδιαίτερα με την εκδήλωση Αλτσχάιμερ. Όσο πιο νωρίς συνειδητοποιήσουμε τη σημασία της μέτριας πρόσληψης, τόσο περισσότερο προστατεύουμε το μυαλό μας για το μέλλον.

a woman eating a pink donut with a bite taken out of it

2. Η δυνατή μουσική με ακουστικά

Για τους περισσότερους νέους, τα ακουστικά είναι προέκταση του σώματος. Μουσική στο γυμναστήριο, στη διαδρομή, στον καναπέ. Όμως η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλή ένταση καταστρέφει σταδιακά τα τριχωτά κύτταρα του εσωτερικού αυτιού – κύτταρα που δεν αναγεννώνται ποτέ. Η απώλεια ακοής έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει τη γνωστική έκπτωση. Ο εγκέφαλος προσπαθεί περισσότερο για να «συμπληρώσει τα κενά», και αυτό εξαντλεί τις γνωστικές του εφεδρείες. Η ζημιά δεν φαίνεται άμεσα. Όταν όμως αρχίσει να γίνεται αισθητή, είναι συνήθως ανεπανόρθωτη.

a woman with glasses standing in a room

3. Ο ανεπαρκής ύπνος

Ύπνος και νεότητα, πολλές φορές, δεν πάνε μαζί. Η νύχτα είναι για ταινίες, σκρολάρισμα, παιχνίδια ή έξοδο. Όμως ο εγκέφαλος χρειάζεται τουλάχιστον 7-8 ώρες ύπνου για να ξεκουραστεί, να σταθεροποιήσει τη μνήμη και να επεξεργαστεί τα συναισθήματα της ημέρας. Η χρόνια έλλειψη ύπνου εξασθενεί τη συγκέντρωση, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό και μακροπρόθεσμα σχετίζεται με ψυχικές διαταραχές και νοητική έκπτωση. Ο ίδιος ο Δρ. Chen ομολογεί πως, νεότερος, θυσίαζε τον ύπνο του για να «κερδίσει χρόνο». Τώρα, λυπάται που δεν επέτρεψε στο σώμα και τον εγκέφαλό του να αναρρώνουν σωστά.

Η πρόληψη ξεκινά στην άγνοια. Ό,τι σήμερα μοιάζει μικρό, αύριο μπορεί να αποδειχθεί κομβικό. Οι επιλογές μας χαράζουν πορεία για το μέλλον μας, και ο εγκέφαλός μας μάς ζητά μόνο ένα πράγμα: προστασία με συνέπεια. Δεν είναι ποτέ αργά για να κάνουμε το πρώτο βήμα. Και ίσως κάποια στιγμή να ευχαριστήσουμε τον νεότερο εαυτό μας… που δεν αδιαφόρησε.

A ferris wheel in the middle of a park

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις