Πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, η Google φαίνεται αποφασισμένη να βάλει τέλος στη μακρά περίοδο της εξ αποστάσεως εργασίας. Σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα που αποκαλύπτει το CNBC, η εταιρεία ζητά πλέον από εργαζομένους που συνεχίζουν να εργάζονται αποκλειστικά από το σπίτι να επιστρέψουν στο γραφείο – με την παραμονή τους στην εταιρεία να εξαρτάται από την αποδοχή αυτής της αλλαγής. Η νέα πολιτική αφορά συγκεκριμένες μονάδες της Google και περιλαμβάνει αυστηρές προειδοποιήσεις: όσοι δεν συμμορφωθούν με την απαίτηση για φυσική παρουσία τρεις φορές την εβδομάδα, ενδέχεται να τεθούν εκτός οργανισμού, στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών της εταιρείας να μειώσει τα λειτουργικά της κόστη.
Η Google υπήρξε μία από τις εταιρείες που πρωτοστάτησαν στην ευέλικτη εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πέντε χρόνια μετά, η εικόνα έχει αλλάξει δραστικά. Η χαλαρή προσέγγιση που χαρακτήριζε τον τεχνολογικό κλάδο αντικαθίσταται από ένα πιο αυστηρό πλαίσιο, καθώς οι επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να δικαιολογήσουν τις τεράστιες επενδύσεις που απαιτούν οι νέες τεχνολογίες – με πρώτη την τεχνητή νοημοσύνη. Η αγορά εμπορικών ακινήτων στο Σαν Φρανσίσκο εξακολουθεί να παλεύει με τα απόνερα της μαζικής απομάκρυνσης από τα γραφεία. Όμως η ίδια η Google φαίνεται να γυρνά οριστικά σελίδα: τα «πακέτα εθελούσιας αποχώρησης» που προσφέρθηκαν στις αρχές του 2025 συνοδεύονται από το έμμεσο μήνυμα ότι η επιστροφή στο γραφείο δεν είναι πλέον προαιρετική για όλους.
Σε μια ακόμα πιο αποκαλυπτική κίνηση, ο συνιδρυτής της Google, Σεργκέι Μπριν, απευθυνόμενος σε εργαζομένους του τμήματος Τεχνητής Νοημοσύνης τον περασμένο Φεβρουάριο, φέρεται να δήλωσε ότι η φυσική παρουσία στο γραφείο κάθε εργάσιμη ημέρα είναι αναγκαία. Μάλιστα, προσδιόρισε τις 60 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας ως το «ιδανικό σημείο παραγωγικότητας», στο πλαίσιο της ανάγκης να επιταχυνθούν οι προσπάθειες της Google για να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της στον αγώνα για την AI.
Η νέα εργασιακή πραγματικότητα
Η Google έχει ήδη μειώσει σημαντικά το ανθρώπινο δυναμικό της: από περίπου 190.000 εργαζομένους στα τέλη του 2022, ο αριθμός έχει πέσει στις 183.000, με στοχευμένες περικοπές σε διάφορα τμήματα. Η πίεση για αποδοτικότητα είναι έντονη, καθώς η επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί όχι μόνο τεράστιες υποδομές, αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό υψηλής απόδοσης. Η εκπρόσωπος της εταιρείας, Κουρτενάι Μεντσίνι, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ενιαία, οριζόντια πολιτική για την επιστροφή στο γραφείο. «Η διά ζώσης συνεργασία παραμένει καθοριστική για την καινοτομία και την επίλυση σύνθετων προβλημάτων», σημείωσε. Παράλληλα, τόνισε ότι οι απαιτήσεις για υβριδική παρουσία διαμορφώνονται από τις ανάγκες κάθε ομάδας ξεχωριστά.
Η στάση της Google εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ρεύμα αλλαγής στον επιχειρηματικό κόσμο, με ολοένα και περισσότερες εταιρείες να επαναπροσδιορίζουν τη σχέση τους με την εξ αποστάσεως εργασία. Για χιλιάδες εργαζομένους που έχτισαν μια νέα καθημερινότητα μακριά από τα αστικά κέντρα, το δίλημμα είναι πλέον σαφές: επιστροφή ή αποχώρηση. Η ευελιξία που κάποτε θεωρούνταν επανάσταση στον τρόπο εργασίας δίνει πλέον τη θέση της σε ένα νέο, πιο απαιτητικό μοντέλο – και το μέλλον δείχνει ότι η φυσική παρουσία στο γραφείο θα συνεχίσει να είναι το ισχυρό νόμισμα στον κόσμο της υψηλής τεχνολογίας.