Τραμπ – Ουκρανία: «Βλαντίμιρ, Stop»

ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ – Ουκρανία: «Βλαντίμιρ, Stop»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

«Ας κάνουμε την ειρηνευτική συμφωνία»

24.04.2025 | 18:34

Με φόντο τη φονική επίθεση της Ρωσίας στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο Ντόναλντ Τραμπ στρέφεται ευθέως κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφράζοντας τη δυσφορία του για τις συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις και ζητώντας την άμεση παύση των εχθροπραξιών. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ σχολιάζει με ιδιαίτερη ένταση τη χθεσινοβραδινή επιδρομή με πυραύλους και drones στο Κίεβο, λέγοντας: «Δεν είμαι ευχαριστημένος με τα ρωσικά πλήγματα στο ΚΙΕΒΟ. Δεν ήταν απαραίτητο και πολύ κακός συγχρονισμός. Βλαντίμιρ, ΣΤΑΜΑΤΑ! 5.000 στρατιώτες την εβδομάδα πεθαίνουν. Ας κάνουμε την ειρηνευτική συμφωνία!»

Ωστόσο, η παρέμβαση Τραμπ δεν περιορίστηκε στη Μόσχα. Σε προηγούμενες δηλώσεις του, είχε αναφερθεί με αιχμές και στην ουκρανική ηγεσία, κατηγορώντας τον πρόεδρο Ζελένσκι για ακαμψία και «ευθύνη στην παράταση του πολέμου» λόγω της άρνησής του να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Ο Τραμπ ισχυρίστηκε πως του ήταν ευκολότερο να διαπραγματευθεί με τον Πούτιν απ’ ό,τι με τον Ουκρανό πρόεδρο, υποστηρίζοντας: «Έχουμε ήδη μια συμφωνία με τη Ρωσία», χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει το περιεχόμενό της.

Στον απόηχο των νέων ρωσικών επιθέσεων, που άφησαν πίσω τους εννέα νεκρούς, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέστρεψε εσπευσμένα από επίσημη επίσκεψη στη Νότια Αφρική και, μιλώντας σε δημοσιογράφους, έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: «Η Ουκρανία δεν βλέπει ισχυρή πίεση στη Ρωσία», υπονοώντας έμμεσα την παθητικότητα της Δύσης – και ιδίως των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Ζελένσκι ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν αρνείται τον διάλογο, αλλά δεν πρόκειται να δεχτεί λύσεις που παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές και το Σύνταγμά της: «Η προθυμία μας να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μετά από τρία χρόνια πολέμου και χιλιάδες νεκρούς, είναι ήδη ένας σημαντικός συμβιβασμός. Όμως τίποτα που έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες και τη συνταγματική μας τάξη δεν μπορεί να ενταχθεί σε οποιαδήποτε συμφωνία».

Η πίεση προς την Ουκρανία δεν έρχεται πλέον μόνο από τα ρωσικά όπλα, αλλά και από την επιστροφή του Τραμπ στο προσκήνιο της αμερικανικής πολιτικής, με θέσεις που ενισχύουν το αφήγημα ότι το Κίεβο είναι εκείνο που καθυστερεί την ειρήνη. Την ώρα που ο Πούτιν εντείνει τους βομβαρδισμούς και ο Τραμπ πιέζει για «συμφωνία», η μόνη σταθερή ελπίδα για την ουκρανική κυβέρνηση φαίνεται να είναι η Ευρώπη – και η συνέχιση της στρατηγικής και ανθρωπιστικής στήριξης από τις Βρυξέλλες.

Exit mobile version