Ανάμεσα στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης για το διάστημα από την άνοιξη έως και τον Σεπτέμβριο του 2025 συγκαταλέγεται η Ελλάδα, κατακτώντας την 4η θέση στις επιλογές των Ευρωπαίων ταξιδιωτών, σύμφωνα με τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC). Η έρευνα, η οποία βασίζεται στις απαντήσεις 4.925 ερωτηθέντων από ολόκληρη την Ευρώπη, καταγράφει τις τάσεις και προθέσεις των πολιτών για ταξίδια εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου. Με ποσοστό 4,9%, η Ελλάδα έρχεται πίσω από την Ισπανία (6,5%), την Ιταλία (6%) και τη Γαλλία (5,9%), ενώ ακολουθείται από την Αυστρία, η οποία ολοκληρώνει την πεντάδα. Αν και η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση στους προορισμούς με τους περισσότερους επαναλαμβανόμενους επισκέπτες (12%), πίσω από τη Γαλλία (14%) και την Ιταλία (13%), καταγράφει εξαιρετικά υψηλό ποσοστό νέων επισκεπτών, με το 21% των Ευρωπαίων να δηλώνει ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί τη χώρα για πρώτη φορά. Το ίδιο ποσοστό καταγράφει και η Πορτογαλία. Η έρευνα επιβεβαιώνει την ισχυρή ταύτιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με τις διακοπές ήλιου και θάλασσας, καθώς το 23% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι σχεδιάζει να ταξιδέψει με βασικό κριτήριο τη συγκεκριμένη εμπειρία.
Ακολουθούν:
-
Τα ταξίδια στη φύση και οι εξωτερικές δραστηριότητες (15,5%)
-
Οι σύντομες αποδράσεις (city breaks) (13,9%)
Παρά τη μικρή μείωση στην πρόθεση των Ευρωπαίων να ταξιδέψουν, η έρευνα δείχνει αύξηση της διάρκειας διαμονής και του προϋπολογισμού:
-
Το 30% των ερωτηθέντων σκοπεύει να ξοδέψει 1.501–2.500 ευρώ ανά ταξίδι.
-
Το 17% σκοπεύει να δαπανήσει πάνω από 2.500 ευρώ.
Οι πιο δημοφιλείς μήνες για διακοπές είναι:
-
Μάιος και Ιούνιος (40%)
-
Ακολουθούν Ιούλιος και Αύγουστος (29%)
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την επιλογή προορισμού
Οι σημαντικότερες παράμετροι για την επιλογή τουριστικού προορισμού είναι:
-
Προσιτές τιμές (22%)
-
Ασφάλεια (18%)
-
Σταθερός και ευχάριστος καιρός (14%)
Αντίστοιχα, οι μεγαλύτερες ανησυχίες των ταξιδιωτών αφορούν:
-
Τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις τιμών (17%)
-
Τη γενική και προσωπική οικονομική κατάσταση (14%)
-
Τη γεωπολιτική αστάθεια, με τη σύρραξη Ρωσίας–Ουκρανίας (14%) και τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή (9%) να επηρεάζουν τις αποφάσεις.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται φέτος και στην επιλογή προορισμών με πιο ήπιο και σταθερό κλίμα, καθώς 28% των ταξιδιωτών δείχνει αυξημένη ευαισθησία απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και επιλέγει περιοχές με λιγότερα ακραία καιρικά φαινόμενα.