Αν έχετε περάσει τη ζωή σας χωρίς να υποφέρετε από αλλεργίες και ξαφνικά αρχίζετε να φτερνίζεστε, να έχετε καταρροή ή φαγούρα στα μάτια, δεν είστε οι μόνοι. Εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακαλύπτουν, πολλές φορές αιφνιδιαστικά, ότι έχουν αναπτύξει αλλεργίες στην ενήλικη ζωή – συχνότερα στις δεκαετίες των 20, 30 ή και 40 ετών. «Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι αλλεργίες εμφανίζονται μόνο στην παιδική ηλικία, όμως αυτό δεν ισχύει», εξηγεί η δρ Τόλι Έπστιν, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι και ειδική σε θέματα αλλεργιών και ανοσολογίας. «Είναι πολύ συνηθισμένο να εμφανίζονται για πρώτη φορά στην ενήλικη ζωή».
Τα συμπτώματα μπορεί να θυμίζουν κοινό κρυολόγημα: φτέρνισμα, ρινική συμφόρηση, πονοκέφαλος, κόπωση και αίσθηση πίεσης στους κόλπους. Πολλοί τα συγχέουν με ιώσεις, ειδικά αν δεν έχουν ιστορικό αλλεργιών. Επιπλέον, όσοι έχουν αλλεργία στη γύρη μπορεί να εμφανίσουν και στοματική φαγούρα μετά την κατανάλωση ωμών φρούτων ή λαχανικών, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα ενδέχεται να συγχέει τις φυτικές πρωτεΐνες με τα αλλεργιογόνα της γύρης. Παρότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα γιατί κάποιοι ενήλικες αναπτύσσουν ξαφνικά αλλεργίες, υπάρχουν αρκετές πιθανές εξηγήσεις.
Κλιματική αλλαγή
Η αύξηση της θερμοκρασίας έχει επιμηκύνει τη διάρκεια της εποχής της γύρης. Η πρόωρη έναρξη και η μεγαλύτερη διάρκεια της έκθεσης σε αλλεργιογόνα καθιστά το ανοσοποιητικό σύστημα πιο επιρρεπές σε αντιδράσεις.
Λοιμώξεις και βλάβη στους βλεννογόνους
Ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις –όπως το κοινό κρυολόγημα– μπορεί να τραυματίσουν τους προστατευτικούς ιστούς του αναπνευστικού συστήματος. Αυτό επιτρέπει στα αλλεργιογόνα να διαπερνούν πιο εύκολα τους φραγμούς του οργανισμού και να ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό.
Περιβάλλον και μετακινήσεις
Η τοποθεσία παίζει κρίσιμο ρόλο. Μια μετακόμιση σε περιοχή με διαφορετικά αλλεργιογόνα μπορεί είτε να ανακουφίσει είτε να επιδεινώσει την κατάσταση. Σύμφωνα με τη δρ Καρολάιν Σόκολ, επικεφαλής ερευνήτρια στο Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, συχνά τα συμπτώματα μειώνονται προσωρινά μετά τη μετακόμιση, αλλά εντός λίγων ετών επανεμφανίζονται, καθώς το ανοσοποιητικό ευαισθητοποιείται σε νέες ουσίες.
Χρόνια έκθεση
Η μακροχρόνια διαμονή στην ίδια περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε «σωρευτική έκθεση», αυξάνοντας τις πιθανότητες αλλεργικής αντίδρασης σε παράγοντες όπως η γύρη ή η μούχλα. Η σταθερή επαφή με ερεθιστικά ερεθίζει το ανοσοποιητικό και ενδέχεται να οδηγήσει σε μελλοντική ευαισθητοποίηση.
Ορμονικές αλλαγές
Οι ορμονικές διακυμάνσεις φαίνεται να επηρεάζουν τις αλλεργίες, αν και όχι πάντα προς το χειρότερο. Κατά την εγκυμοσύνη, για παράδειγμα, ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν έντονα αλλεργικά συμπτώματα, ενώ άλλες παρατηρούν βελτίωση. Επίσης, κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να σημειωθεί μείωση των συμπτωμάτων, πιθανώς λόγω της φυσιολογικής πτώσης της ανοσολογικής απόκρισης.
Οι αλλεργίες, που κάποτε θεωρούνταν «παιδική υπόθεση», είναι σήμερα μια παγκόσμια πρόκληση. Σύμφωνα με στοιχεία, ευθύνονται για περισσότερους από 180.000 θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως – αποκαλύπτοντας ότι, πέρα από ενόχληση, αποτελούν και ζήτημα δημόσιας υγείας. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αλλάξει πορεία ανά πάσα στιγμή, και όσο κι αν μας φαίνεται ξαφνικό, η εμφάνιση νέας αλλεργίας στην ενήλικη ζωή είναι συχνή, φυσιολογική – και, ευτυχώς, συχνά διαχειρίσιμη.