Ο εγκέφαλός μας, ένα όργανο εξαιρετικής πολυπλοκότητας και σημασίας, υπόκειται φυσιολογικά στη διαδικασία της γήρανσης. Ωστόσο, πληθώρα επιστημονικών ερευνών υποδεικνύουν ότι ορισμένες καθημερινές συνήθειες μπορούν να επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία, επηρεάζοντας αρνητικά τη γνωστική λειτουργία και αυξάνοντας τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών.
Η κατανόηση αυτών των συνηθειών είναι απαραίτητη για την προαγωγή της μακροπρόθεσμης εγκεφαλικής μας υγείας.
1. Χρόνια στέρηση ύπνου:
Η σημασία του επαρκούς ύπνου για την εγκεφαλική υγεία είναι καλά τεκμηριωμένη. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου συνδέεται με μειωμένη γνωστική απόδοση
και αύξηση του δείκτη φλεγμονής.
2. Κοινωνική απομόνωση:
Η κοινωνική αλληλεπίδραση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της εγκεφαλικής υγείας. Η επιλογή μιας βόλτας με φίλους ή ομάδας (εάν έχουμε) είναι προτιμότερη από την συνεχή επαφή με τα μέσα κοινωνική δικτύωσης.
3. Διατροφή υψηλή σε επεξεργασμένα τρόφιμα και ζάχαρη:
Η διατροφή έχει άμεσο αντίκτυπο σε όλο μας τον οργανισμό και ιδιαίτερα στην εγκεφαλική λειτουργία. Μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα και ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα οξειδωτικού στρες και φλεγμονής στον εγκέφαλο.
4. Χρόνιο στρες:
Το παρατεταμένο στρες έχει αποδειχθεί επιβλαβές για τον εγκέφαλο μιας και συνδέεται με μείωση του όγκου του ιππόκαμπου, μιας περιοχής κρίσιμης για τη μνήμη.
5. Έλλειψη σωματικής άσκησης:
Η σωματική δραστηριότητα προφυλάσσει την εγκεφαλική μας υγεία καθώς αυξάνει την ροή αίματος και βελτιώνει σημαντικά την αιμάτωση στο οργανισμό μας.
6. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και κάπνισμα:
Η χρόνια κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει άμεση βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα αλλά και το κάπνισμα μιας και βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και αγγειακής άνοιας.
Η υιοθέτηση λοιπόν ενός τρόπου ζωής που περιλαμβάνει επαρκή ύπνο, κοινωνική αλληλεπίδραση, υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση, αποφυγή βλαβερών ουσιών συμβάλλει άμεσα στην προστασία της μακροπρόθεσμης εγκεφαλικής μας υγείας και τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας καθώς μεγαλώνουμε.