Γεραπετρίτης για Τουρκία: Καμία συμφωνία για τυπική ή άτυπη αναστολή του διαλόγου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης για Τουρκία: Καμία συμφωνία για τυπική ή άτυπη αναστολή του διαλόγου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά»

27.04.2025 | 11:25

Σε σαφή διάψευση των σεναρίων περί παγώματος του διαλόγου με την Άγκυρα προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία, ούτε τυπική ούτε άτυπη, για αναστολή των διπλωματικών επαφών». Σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά», ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε τη στρατηγική σημασία της συνέχισης των συνομιλιών, παρά τις δυσκολίες. Όπως τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, αν και δεν έχει βρεθεί ακόμα κοινός τόπος για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, η ελληνική πλευρά παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Σημείωσε μάλιστα ότι το σχετικά ήρεμο κλίμα που διατηρείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εδώ και σχεδόν δύο χρόνια «δεν είναι δεδομένο και απαιτεί συνεχή προσπάθεια».

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι στις 28 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ στις 8-9 Μαΐου προγραμματίζεται επιχειρηματική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε σε σειρά απτών αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τη νέα φάση διαλόγου: τη μείωση των παραβιάσεων στον εθνικό εναέριο χώρο, τη συνεργασία για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, την αύξηση του διμερούς εμπορίου και την ενίσχυση του τουρισμού μέσω της γρήγορης έκδοσης θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες. Επισήμανε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας–Τουρκίας, το οποίο θα φιλοξενηθεί στην Άγκυρα, θα αποτελέσει το επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας, εφόσον το επιτρέψει το πρόγραμμα των δύο ηγετών.

Αναφορικά με τον νέο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι πρόκειται για μια υποχρέωση της χώρας στο πλαίσιο του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σχέδιο αποτυπώνει τα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, χωρίς όμως να συνιστά νέα οριοθέτηση, η οποία, όπως επανέλαβε, απαιτεί συμφωνία με γειτονικά κράτη. «Ακολουθούμε τις αρχές του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, αναγνωρίζοντας πλήρη επήρεια στα νησιά μας», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι οι τουρκικές ενστάσεις είναι γνωστές και επαναλαμβανόμενες.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου

Ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός δεν συνδέεται με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου. Όπως διευκρίνισε, το έργο έχει δικό του χρονοδιάγραμμα και δεν απαιτεί τη δημιουργία θαλάσσιου σχεδίου για να προχωρήσει. Παράλληλα, επεσήμανε τις τεχνικές δυσκολίες που συνοδεύουν την προώθησή του και τόνισε ότι «η Ελλάδα προχωρά με έργα, όχι με συνθήματα». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών στην επικείμενη σύγκλιση του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας–Αιγύπτου στις 7 Μαΐου στην Αθήνα. «Η Αίγυπτος αποτελεί κρίσιμο εταίρο για την Ελλάδα, τόσο για την περιφερειακή σταθερότητα όσο και για την ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε. Αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία για ελεγχόμενη νόμιμη μετανάστευση από την Αίγυπτο, καθώς και στο έργο του GREGY Interconnector, που θα συνδέσει ενεργειακά την Αίγυπτο με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Κλείνοντας, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα προχωρά με όραμα και αυτοπεποίθηση: ενισχύοντας τη διεθνή της θέση, προασπίζοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα και λειτουργώντας ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Exit mobile version