Τραμπ στο Atlantic: «Κυβερνώ τη χώρα και τον κόσμο»

ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ στο Atlantic: «Κυβερνώ τη χώρα και τον κόσμο»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τραμπ στο Atlantic: Η αναφορά στους δισεκατομμυριούχους που τον στήριξαν και οι «διεφθαρμένοι» της Ουάσινγκτον από τους οποίους έπρεπε να επιβιώσει κατά την πρώτη τετραετία

29.04.2025 | 15:24

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο περιοδικό The Atlantic, ο Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε τα χαρτιά του για τη δεύτερη θητεία του, την εκκωφαντική του επιστροφή στην πολιτική σκηνή και τις δραστικές κινήσεις των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησης. Ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με τους δημοσιογράφους Ashley Parker και Michael Scherer, σε ένα κλίμα ιδιαίτερης έντασης, καθώς το ίδιο μέσο είχε πρωτοστατήσει στην αποκάλυψη του σκανδάλου “Signalgate” – της διαρροής στρατιωτικών συνομιλιών σχετικά με επιχειρήσεις κατά των Χούθι στην Υεμένη. Η συνέντευξη, πραγματοποιημένη στις 24 Απριλίου, είχε και προσωπικό τόνο: ο Τραμπ ήθελε να “δοκιμάσει”, όπως έγραψε στο Truth Social, αν το Atlantic μπορούσε να φανεί «ειλικρινές», παρά την ιστορική τους αντιπαλότητα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Τραμπ αναφέρθηκε με έμφαση στη διαφορά ανάμεσα στις δύο θητείες του: «Την πρώτη φορά έπρεπε να επιβιώσω –είχα απέναντί μου απατεώνες. Τώρα κυβερνώ όχι μόνο την Αμερική, αλλά ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά. Η δήλωσή του αποτυπώνει τη φιλοδοξία και τη νέα αυτοπεποίθηση με την οποία ασκεί την εξουσία, έχοντας ήδη σπάσει ρεκόρ με περισσότερα από 140 εκτελεστικά διατάγματα στις πρώτες 100 ημέρες. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι απολαμβάνει τον ρόλο του: «Διασκεδάζω πολύ, αν σκεφτεί κανείς το μέγεθος της ευθύνης που έχω αναλάβει», ανέφερε, επισημαίνοντας μάλιστα πως έχει κερδίσει την αποδοχή δισεκατομμυριούχων όπως ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και ο Τζεφ Μπέζος.

Η “ηλεκτρισμένη” συνάντηση με το Atlantic και το παρασκήνιο του Signalgate

Το βαρύ κλίμα ανάμεσα στον Τραμπ και το Atlantic δεν έλειψε από τη συνέντευξη. Στο Οβάλ Γραφείο παρών ήταν και ο εκδότης του περιοδικού, Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, ο οποίος είχε άθελά του εμπλακεί στο πρόσφατο σκάνδαλο διαρροής συνομιλιών κορυφαίων αξιωματούχων. Στις αποκαλύψεις περιλαμβανόταν και ο υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, ο οποίος, όπως προέκυψε, συμμετείχε σε συζητήσεις για αεροπορικές επιθέσεις κατά των Χούθι. Ο Τραμπ, όταν ρωτήθηκε για το πολιτικό πλήγμα που υπέστη ο Χέγκσεθ, απάντησε με νόημα: «Νομίζω ότι θα συνέλθει».

Ένα από τα πιο ακανθώδη θέματα της συζήτησης ήταν το ενδεχόμενο ο Τραμπ να επιχειρήσει τρίτη θητεία, παρά τον περιορισμό που επιβάλλει το αμερικανικό Σύνταγμα. Αν και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει δώσει εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης να διερευνήσει τη νομική δυνατότητα για νέα υποψηφιότητα, άφησε το ενδεχόμενο ανοικτό: «Θα ήταν ένα μεγάλο σοκ, σωστά;» σχολίασε γελώντας, προσθέτοντας: «Ίσως απλώς να προσπαθώ να προκαλέσω σοκ». Παρότι παραδέχθηκε ότι δεν σχεδιάζει κάτι τέτοιο άμεσα και το χαρακτήρισε «πολύ δύσκολο», σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε τονίσει ότι δεν αστειεύεται για μια πιθανή τρίτη θητεία.

Αναφερόμενος στις επικρίσεις για την επιθετική μεταναστευτική πολιτική του, ο Τραμπ υπερασπίστηκε τις πρακτικές απέλασης, ακόμα και μπροστά στο ενδεχόμενο να πληγούν νόμιμοι κάτοικοι: «Τίποτα δεν θα είναι ποτέ τέλειο σε αυτόν τον κόσμο», είπε, υποδηλώνοντας ότι θεωρεί τις παράπλευρες απώλειες αποδεκτές στο πλαίσιο της προστασίας της εθνικής ασφάλειας.

Ετικέτες
Exit mobile version