Φλωρίδης - Τέμπη: Ο κόσμος ζητούσε ο πολιτικός να πηγαίνει στον φυσικό δικαστή, όταν γίνεται αυτό γιατί κάποιοι εμποδίζουν και κάνουν σόου;
Τη θέση της κυβέρνησης απέναντι στις δικαστικές εξελίξεις που αφορούν την τραγωδία των Τεμπών και την πιθανή εμπλοκή πρώην υπουργών σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Οι δηλώσεις του έρχονται στον απόηχο της διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη. Ο κ. Φλωρίδης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρέμβει ή να εμποδίσει τη Δικαιοσύνη: «Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει θέσει το πλαίσιο: καμία παρέμβαση, κανένα εμπόδιο στην πλήρη διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη, ακόμη και όταν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη λεγόμενη υπόθεση Τριαντόπουλου, ο υπουργός εξήγησε ότι αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνταγματικής πρόβλεψης για παραπομπή πολιτικών προσώπων μέσω της Βουλής. «Από τα πρώτα Συντάγματα μετά την Επανάσταση, η Ελλάδα κατοχυρώνει ότι οι υπουργοί διώκονται μόνο με άδεια της Βουλής – μια πρόβλεψη που στοχεύει να αποτρέψει τη δικομανία, αλλά έχει προκαλέσει και κριτική για πιθανή προνομιακή μεταχείριση».
Ειδικά για την υπόθεση Τριαντόπουλου, επισήμανε ότι η Βουλή, βάσει της σχετικής διαδικασίας, δεν προχώρησε η ίδια σε ανακριτικές ενέργειες, καθώς το σχετικό υλικό είχε ήδη εξεταστεί πλήρως από την Εισαγγελία Λάρισας. Όπως ανέφερε:
«Η προανακριτική επιτροπή έκρινε πως δεν χρειάζεται νέα διερεύνηση και έστειλε τον φάκελο απευθείας στον φυσικό δικαστή. Ήδη ο Άρειος Πάγος έχει αποστείλει στη Βουλή τον κατάλογο των Αρεοπαγιτών και η κλήρωση για τον ανακριτή και το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο θα γίνει σε δημόσια συνεδρίαση».
Ο κ. Φλωρίδης υπογράμμισε ότι το ζητούμενο είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών: «Ο κόσμος απαιτεί οι πολιτικοί να αντιμετωπίζονται ισότιμα και να οδηγούνται γρήγορα στον φυσικό δικαστή. Η κυβέρνηση αυτό το έχει κάνει πράξη στην υπόθεση Τριαντόπουλου. Αν αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας, γιατί να μην εφαρμόζεται πάντα; Για να επιδίδονται κάποιοι σε επικοινωνιακά σόου;»
Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε ότι η παρούσα φάση της διαδικασίας προβλέπει μελέτη της δικογραφίας από τα κόμματα πριν ληφθούν πολιτικές αποφάσεις. «Τα κόμματα έχουν λάβει αντίγραφα της δικογραφίας με σχετικό σημείωμα του ανακριτή. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη κατηγορία· υπάρχει αναφορά, από απολογίες στελεχών του Υπουργείου Μεταφορών, σε ενδεχόμενες ευθύνες υπουργών λόγω εποπτείας. Ο ανακριτής, μόλις συνάντησε αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα, βάσει Συντάγματος υποχρεώθηκε να διακόψει και να διαβιβάσει το υλικό στη Βουλή». Ο κ. Φλωρίδης διευκρίνισε ότι αν τουλάχιστον 30 βουλευτές καταθέσουν σχετικό αίτημα, μπορεί να συγκληθεί η Ολομέλεια για να αποφασίσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία και θα εξετάσει σε βάθος τις πτυχές της υπόθεσης που αφορούν πολιτικά πρόσωπα. «Αυτή τη στιγμή, τα κόμματα βρίσκονται στη φάση μελέτης της –ογκωδέστατης– δικογραφίας. Όταν ολοκληρωθεί αυτό, η Ολομέλεια θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει αν θα συσταθεί προανακριτική. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει – το λόγο έχει η Βουλή και η Δικαιοσύνη», κατέληξε.
Φλωρίδης: Επί δεκαετίες ο κόσμος ζητά ο πολιτικός να πηγαίνει στον φυσικό του δικαστή. Όταν γίνεται αυτό, γιατί κάποιοι το εμποδίζουν; Για να κάνουν σόου; pic.twitter.com/7acEuEbubx
— ΕΛΛΑΔΑ 24 (@ellada24) April 30, 2025
