Καραμανλής Τέμπη: Στη Βουλή η ογκώδης δικογραφία
Την πλήρη πεποίθησή του για την αθωότητά του εξέφρασε ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε η διαβίβαση της δικογραφίας για την τραγωδία των Τεμπών στη Βουλή, με σκοπό τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών τόσο του ιδίου όσο και του προκατόχου του, Χρήστου Σπίρτζη. Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Καραμανλής αναφέρει: «Ο Εφέτης Ανακριτής Λάρισας, χωρίς να κάνει κάποια αξιολόγηση ή να διατυπώνει οποιαδήποτε κατηγορία, ζητά από τη Βουλή να εκτιμήσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες των διατελεσάντων υπουργών. Είμαι βέβαιος για την αθωότητά μου. Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν, είμαι στη διάθεση των αρχών, ώστε να λάμψει η αλήθεια».
Η δικογραφία, η οποία υπερβαίνει τις 10.000 σελίδες, βρίσκεται πλέον στη διάθεση των μελών του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Η πρόσβαση θα γίνεται στην αίθουσα 168 της Βουλής, καθημερινά από τις 09:00 έως τις 21:00. Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης σημείωσε πως για πρώτη φορά δίνεται τέτοια δυνατότητα σε όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου, τονίζοντας: «Σε αντίθεση με προηγούμενες υποθέσεις όπου είχε δικαίωμα πρόσβασης μόνο ένας βουλευτής ανά κοινοβουλευτική ομάδα, πλέον όλοι οι βουλευτές μπορούν να μελετήσουν τη δικογραφία, να κρατήσουν σημειώσεις, χωρίς όμως δυνατότητα φωτογραφιών ή αντιγράφων».
Προς προανακριτική για Καραμανλή;
Η διαβίβαση της δικογραφίας άνοιξε και επισήμως τη συζήτηση για πιθανή σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εμφανίζονται θετικά στη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς προανήγγειλε, μάλιστα, πρόθεση κατάθεσης πρότασης για σύσταση Προανακριτικής, κάνοντας λόγο για πιθανή κακουργηματική ευθύνη. Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου απηύθυνε πρόσκληση για κοινή πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, χωρίς όμως ανταπόκριση από το ΠΑΣΟΚ.
Από κυβερνητικής πλευράς, η θέση που διατυπώνεται είναι σαφής: η διαδικασία πρέπει να ακολουθήσει τις προβλέψεις του Συντάγματος και του νόμου. Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν τη στάση που τηρήθηκε στην περίπτωση Τριαντόπουλου, χαρακτηρίζοντας την παραπομπή στον φυσικό δικαστή ως «θεσμικό οδηγό» και για την υπόθεση των Τεμπών. Ωστόσο, προσθέτουν πως προϋπόθεση αποτελεί η ενδελεχής μελέτη της δικογραφίας, απορρίπτοντας οποιαδήποτε σκέψη για συγκάλυψη: «Δεν θα σταθούμε εμπόδιο σε καμία φάση της διερεύνησης από τη Δικαιοσύνη. Πρέπει πρώτα να μελετηθούν τα στοιχεία. Ο σεβασμός στους θεσμούς είναι αδιαπραγμάτευτος».
Η θεσμική διαδικασία
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, για να κινηθεί η διαδικασία δίωξης κατά πρώην υπουργού απαιτείται:
-
Πρόταση 30 τουλάχιστον βουλευτών
-
Απόφαση της Ολομέλειας, που θα εγκρίνει τη σύσταση ειδικής επιτροπής
-
Σαφής αναφορά των πράξεων ή παραλείψεων, που θεωρούνται ποινικά κολάσιμες
-
Μνημόνευση των παραβιαζόμενων διατάξεων
Η δικογραφία διαβιβάστηκε στις 28 Απριλίου, μέσω του Αρείου Πάγου και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, από τον Εφέτη Ανακριτή Λάρισας Σωτήρη Μπακαΐμη, ώστε να κριθεί αν υπάρχουν αξιόποινες πράξεις την περίοδο που υπουργοί ήταν οι Χρήστος Σπίρτζης και Κώστας Καραμανλής
