Μητσοτάκης Ισπανία: Δυναμική παρέμβαση στο συνέδριο του ΕΛΚ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Ισπανία: Δυναμική παρέμβαση στο συνέδριο του ΕΛΚ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μητσοτάκης Ισπανία: Επίκεντρο η ευρωπαϊκή άμυνα, η ανταγωνιστικότητα και οι διεθνείς συμμαχίες

30.04.2025 | 07:56

Με ισχυρό πολιτικό στίγμα συμμετέχει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δεύτερη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στη Βαλένθια της Ισπανίας. Στις 12:00 ώρα Ελλάδος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει ομιλία με αιχμές για τις στρατηγικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας τη συντηρητική οικογένεια της Ευρώπης να επαναπροσδιορίσει την κατεύθυνσή της για την επόμενη τριετία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να δώσει έμφαση σε τρία κρίσιμα μέτωπα: την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, τη διαμόρφωση στιβαρής και ανεξάρτητης αμυντικής πολιτικής, καθώς και την ανάγκη για διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων της Ευρώπης με παγκόσμιους εταίρους. Στο επίκεντρο της τοποθέτησής του θα βρεθεί και η διατλαντική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την οποία χαρακτηρίζει στρατηγικής σημασίας.

Πριν την ομιλία του, ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη διαδικασία εκλογής του νέου Προεδρείου του ΕΛΚ, ψηφίζοντας στις 11:15 – με τον Μάνφρεντ Βέμπερ να είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος. Τα αποτελέσματα για τις θέσεις των Αντιπροέδρων και του Γενικού Γραμματέα θα γίνουν γνωστά στις 14:00. Για τις 10 θέσεις αντιπροέδρων διεκδικούν την εκλογή τους 12 υποψήφιοι, ανάμεσά τους και ο Κωστής Χατζηδάκης, νυν αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης. Ήδη, χθες, εξελέγη στη θέση του ταμία του κόμματος ο Γάλλος ευρωβουλευτής Φρανσουά Ξαβιέ Μπελαμί. Η ελληνική αντιπροσωπεία έχει δυναμική παρουσία στη Βαλένθια. Μεταξύ όσων συμμετέχουν είναι ο Επίτροπος Μεταφορών Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ισπανό Υπουργό Μεταφορών στη διάρκεια γενικής διακοπής ρεύματος, καθώς και ο Σταύρος Παπασταύρου, ο Τάσος Χατζηβασιλείου και η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία είχε ιδιαίτερη συνομιλία με τον Πρωθυπουργό. Παρόντες είναι επίσης οι ευρωβουλευτές Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ευτυχία Μελέτη και Γιώργος Αυτιάς, όπως και οι Νίκος Χαρδαλιάς και Κώστας Μπακογιάννης – ο τελευταίος ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Ηχηρό μήνυμα για την άμυνα και την Τουρκία

Στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει την αδήριτη ανάγκη για ενδυνάμωση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, σε μία περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων. Θα υπογραμμίσει ότι οι εξωευρωπαϊκές συνεργασίες στον τομέα της ασφάλειας δεν θα πρέπει να υποσκάπτουν τα συλλογικά συμφέροντα των κρατών-μελών της ΕΕ, στέλνοντας εμμέσως μήνυμα προς την Τουρκία και όσες συμμαχίες αμφισβητούν τη στρατηγική συνοχή της Ένωσης. Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με κορυφαίες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως ο Σουηδός Πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα και η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή και Δημοκρατική Ευρώπη, Χένα Βίρκουνεν.

Επαφές με τον νέο Καγκελάριο της Γερμανίας

Το απόγευμα της Τρίτης, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU και εκλεγμένο Καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον νέο Γερμανό ηγέτη για τη νίκη του και εξέφρασε τη βούληση για στενή συνεργασία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε ζητήματα κοινοτικού ενδιαφέροντος. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν η ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας και η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας υπό το βάρος των νέων διεθνών ισορροπιών.

Πρωτοβουλία για Ψηφιακή Διακυβέρνηση και στη Γερμανία

Ο Πρωθυπουργός χαιρέτισε ιδιαίτερα την απόφαση του Φρίντριχ Μερτς να ιδρύσει αυτόνομο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη Γερμανία, μια πρόταση που είχαν συζητήσει κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο τον Ιανουάριο. Όπως σημείωσε, το ελληνικό παράδειγμα έδειξε πώς μια τέτοια θεσμική επιλογή μπορεί να επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό του κράτους και να βελτιώσει την καθημερινότητα του πολίτη.

Exit mobile version